Ország-világ

2019.03.21. 14:12

Három év fegyház egy görbe estéért - a világon először Magyarországon volt teljes szesztilalom

Pontosan 100 éve kiáltották ki Magyarországon a Tanácsköztársaságot. Már ezen a napon teljes szesztilalmat rendeltek el - az amerikai előtt egy évvel.

Teljes körű szesztilalmat rendelt el a Tanácsköztársaság 1919-ben, már hatalomra kerülése napján – éppen ma 100 éve, írja a Borsonline. A világon akkor elsőként tiltották be az alkohol fogyasztását – az amerikai szesztilalom előtt egy évvel, és a magyar törvény jóval szigorúbb volt. Az indok a következő volt: a kommunisták a gazdagok rossz szokásának ál­lították be az al­koholivást. Aki szeszes italt árult, annak elkobozták a boltját és 50 ezer koroná­ra büntet­ték, aki pe­dig alkoholt fo­gyasz­tott, arra 10 ezer korona bírság és fegyház várt.

Lecsapott az állam a zugivókra

Ahogy az várható volt, a törvény hatalmas ellenállással találkozott a lakosság körében, és nem örültek az éttermekben sem. Különböző trükkökhez folyamodva juttatták mégis alkoholhoz a népet: a fűszeresnél megvett palackozott rumot árulták kapualjakban illegálisan, a vendéglősök borlevesként mérték ki a forralt bort, vagy teáskannában tették az asztalra. Az állami nyomozóegység azonban gyakran lecsapott a zugivókra. Látván az ellenállást, novemberben már enyhítettek a szigoron - az új rendelkezés szerint vacsorák során felszolgálhatnak a vendéglősök fejenként három deci bort vagy pedig egy üveg sört. A vendéglátósok azonban korlátlanul kezdtek el alkoholt árulni, az utcákat ellepték a részegek, ezért újra teljes tilalom következett. Hat napig még a szatócsok sem árulhattak rumot, és a vendéglősöknek később is tilos volt az italárusítás.

Berúgott, fegyházba került

1919 májusában egy csepeli honvédtiszt megszökött a laktanyájából és szerzett magának italt, majd alaposan berúgott. a statáriális bíróság pedig már napok múlva elítélte önkényes eltávozás és az alkoholtilalom megsértése miatt. Három év fegyházat kapott. Ez a katonát ugyan nem vigasztalta, de az alkoholtilalom végül egy évet sem ért meg. Előbb a betegek számára, orvosi rendelvényre engedélyezték kis mennyiségű alkohol fogyasztását, majd  minden dolgozó megihatott napi fél liter bort. A szeszkorlátozás a kommunista kormányzat augusztus elsejei bukása után szűnt meg. A teljes tiltás alig négy hónapot élt.

Valami Amerika

Amerikában 1920. január 16-ától lépett életbe az az alkotmánymódosítás, amely kimondta: az egész ország területén tilos az alkohol előállítása és forgalmazása. Igaz, csak a 0,5 százalékosnál erősebb italok esetében. Gazdasági indok is vezette a törvényhozókat, ugyanis sok munkás ivott rendszeresen, emiatt kevésbé voltak munkaképesek. A tiltás azonban - a magyar példához hasonlóan - fellendítette a feketekereskedelmet, hiába próbálták ellenőrizni. A fogyasztást ellenben az Egyesült Államokban nem büntették. A tiltás egészen 1933. december 5-éig tartott. Ebből gazdagodott meg a hírhedt amerikai gengszter, Al Capone. Bandáival számos zugfőzdét üzemeltetett, és illegálisan árulta a tömény szeszeket.


(nyitóképünk forrása: Borsonline - a szerk.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában