Ország-világ

2019.03.11. 08:00

Euró: venni vagy nem venni?

<br>Nagyon sok tényező befolyásolhatja a valutaárfolyamok alakulását, így a változás pontosan nem jelezhető előre, de szakértőink tudnak hasznos tanácsokat adni azoknak, akik utazásra, nyaralásra készülve eurót akarnak venni.

Rimányi Zita

Az euró középárfolyama a forinthoz képest a múlt évben épp nyár elején emelkedett meg, majd sokáig 323 forint körül mozgott. Idén január közepén azonban némileg erősödött a forint, így az euró középárfolyama 317–318 forint körüli egy ideje, még ez alá is ment. Most kedvezőbb az euróvásárlás, mint tavaly az év második felében volt.


Azt persze biztosan nem tudni, további erősödés lesz vagy inkább korrekció, így a külföldre készülőknek az árfolyam folyamatos figyelése mellett kockázatmegosztás javasolható: az utazásra szánt pénz felét, harmadát mondjuk most válthatják át, a többit később. Így, ha esik az ár, örülhetnek, hogy nem váltották át az egészet, ha emelkedik, akkor annak, hogy legalább a felét már átváltották. Igaz, ezt a módszert néhányan csak lélekvigasztalásnak tartják.

Csere Sándorné idén Svájcba készül. Mielőtt valutát vesz, figyeli az árfolyamokat, összehasonlítja a váltók díjait. Fotó: H. Baranyai Edina

Szakértőink szerint valutavásárláskor érdemes megfontoltan kiválasztani a pénzváltót, ahol a legolcsóbban kínálják például az eurót: összehasonlításkor arra is figyelni kell, hogy az eladási árfolyamra rárakódik-e kezelési költség.


Eurót használó országba a nyaralásra érdemes valamennyit készpénzben is vinni, de szakértőink azt javasolják: ahol lehet, kártyával fizessünk. Külföldön a készpénzfelvétel, a pénzváltás magasabb költségekkel járhat, ennek érdemes előre utánanézni.


„Nekem pár forint is számít" – mondta Csere Sándorné, aki külföldre is el szokott utazni barátaival. Ha már tudja, hova mennek, figyeli az árfolyamokat, amikor kedvező, akkor vált pénzt és összehasonlítja a szerinte biztonságos váltók díjait. Idén Svájcba készül, ezért eurót, frankot is vesz, abból többet, amelyiket jobban megéri. Hitelkártyáját szívesen használja külföldön, mert akkor a bank középárfolyamon váltja forintját euróra. S hozzátehetjük: a devizaárfolyam egy adott pillanatban mindig kedvezőbb a valutaárfolyamnál. Ha pedig deviza bankszámlánk van az adott pénznemben, akkor átváltási költség sem terhel minket. Ám Cseréné szerint ilyet nem mindig éri meg fenntartani.

Tanácsadás


Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A Kisalföld partnere a tanácsadásban a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat. Szakértőik Győrben a Szent István út 10/A alatt várják az ügyfeleket hétfőn és szerdán 8 és 14, csütörtökön 11 és 17 óra között (30/923-4942, [email protected]).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában