Ország-világ

2019.01.08. 08:00

Tizenhatmillió e-matrica fogyott

Tizenhatmilliónál is több 10 napos, havi, éves és megyei e-matrica fogyott tavaly. Minden kategóriában bővülés történt, Győr-Moson-Sopronban pedig átlag feletti volt a növekedés.

Munkatársunktól

A kormány 2015. január 1-jétől vezette be a gyorsforgalmi utakra érvényes megyei e-matricákat. A díjak azóta változatlanok, a személygépkocsikra ötezer forintba kerül a vignetta egy évre.


A Kisalföld a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től elkérte a tavalyi adatokat. Ezek szerint 2018-ban már csaknem 136 ezer Győr-Moson-Sopron megyére érvényes e-matricát adtak el, 9,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A növekedés 2017-ben 10 százalék volt. A szomszédos Komárom-Esztergomban ugyancsak bővülés történt, az egy évvel korábbi 13 után csaknem 7 százalékos, s az értékesített darabszám már megközelítette az 57 ezret.

 

Felvételünkön Szecsődi János, a nemzetközi szállítmányozással-fuvarozással foglalkozó győri GN Group Kft. alkalmazottja. A cég járművein természetesen a magyar díjfizetős úthálózatra is van e-matrica.  Fotó: H. Baranyai Edina

Felvételünkön Szecsődi János, a nemzetközi szállítmányozással-fuvarozással foglalkozó győri GN Group Kft. alkalmazottja. A cég járművein természetesen a magyar díjfizetős úthálózatra is van e-matrica. Fotó: H. Baranyai Edina


Győr-Moson-Sopron egyébként a legjobban fizető térségek közé tartozott 2018-ban is. Az itteninél csak Pest és Fejér megyei e-matricából értékesítettek többet. Megyei matricából egyébként 8,5 százalékkal kelt el több az elmúlt évben az országban.


Nemcsak a megyei, hanem az országos – 10 napos, havi, éves – e-matrica-eladások is bővültek tavaly, ilyenekből összesen 14,5 millió e-vignetta fogyott, az előző évinél 4,2 százalékkal több. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szerint a növekedés hátterében a gyorsforgalmi úthálózat bővülése, a használat gyakorisága és a jelentősen bővülő hazai személygépjárműpark áll.


Idén egyébként több változás lépett életbe a díjfizetési rendszerben. Két új, tavaly átadott gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővült a díjköteles utak köre. Fizetni kell az M35-ös autópálya 481-es főút és Berettyóújfalu közötti 18,7, valamint az M4-es autópálya Berettyóújfalu és 47-es főút közötti 3,7 kilométeres szakaszának használatáért is.

 


Lényeges újdonság, hogy a D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik a vontatóra megváltott U-s e-matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.


A változások másik része a járműszerelvények jogosulatlan úthasználata esetében kiszabható pótdíj mértékét és az ennek megfizetésére kötelezhetők körét érinti. Az új szabályozás értelmében, ha sem a járműszerelvény D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó vontató járműve, sem pótkocsija (U díjkategória) nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor az eddigiektől eltérően nem két, hanem csak egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik, amelynek megfizetésére a vontató jármű üzembentartója vagy tulajdonosa kötelezhető. Abban az esetben is ők kötelesek megfizetni a kirótt pótdíjat, ha a vontató jármű igen, a vontatmány viszont nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában