Ország-világ

2019.01.08. 19:46

Sikkasztás vádjával szankciókat hozott az Egyesült Államok egy venezuelai médiamágnás ellen

Szankciókat hozott kedden az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma Raúl Gorrín venezuelai médiamágnás ellen, aki az amerikaiak szerint 2,4 milliárd dollárral (csaknem 676 milliárd forinttal) rövidítette meg a venezuelai államkasszát pénzváltással kapcsolatos korrupciós ügyletek révén.

Az amerikaiak szerint Gorrín venezuelai pénzügyminisztériumi tisztségviselőket vesztegetett meg, hogy különféle pénzügyi műveleteken keresztül dollárt vásárolhasson a meglehetősen alacsony hivatalos árfolyamon, majd később hatalmas profittal eladta a vásárolt keményvalutát a feketepiacon. Az ügylettel szerzett bevételt amerikai és európai bankszámlákon és befektetésekben helyezték el.

  

Washington Gorrín mellett az ügyletben érintett más magánszemélyeket, köztük Claudia Patricia Díaz Guillén volt venezuelai pénzügyminisztert is gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtotta.

  

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter közölte: a caracasi rezsim bennfentesei ezzel a módszerrel lopták meg dollármilliárdokkal Venezuelát, miközben annak népe szenved.

  

A Nicolás Maduro venezuelai elnökhöz közeli Gorrínnak az amerikai lépés értelmében egy év áll rendelkezésre, hogy megváljon részvényeitől Venezuela legnagyobb magánkézben lévő műsorszórójában, a Globovisiónban.

  

A Globovisión egy a Gorrín tulajdonolta huszonnégy, Venezuelában és az Egyesült Államokban lévő vagyoneszköz és jogi személy közül, amelyekre az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat vetett ki.

  

Eközben Venezuela panaszt nyújtott be az Egyesült Államok ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), hogy megtámadja az ellene hozott amerikai szankciókat. Caracas egyebek közt azzal érvel a dokumentumban, hogy az amerikai szankciós listán szereplő magánszemélyekre vonatkozó utazási tilalom, illetve a dél-amerikai ország kereskedelmét korlátozó intézkedések sértik a WTO szabályait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában