Ország-világ

2019.01.16. 10:00

Fenyő-gyilkosság: Temetőben lapultak Portik Tamás hanganyagai

A felvételek megerősítik a Gyárfás Tamás elleni gyanúsítást a Fenyő-ügyben. Az MSZP elhatárolódik a Fenyő-gyilkosság nyomozása során képbe került volt politikusától.

A Farkasréti temetőben bukkantak rá a nyomozók azokra a jó minőségű hangfelvételekre, amelyek a Portik Tamás és Gyárfás Tamás közötti, évek alatt rögzített beszélgetéseket tartalmazzák. A felvételek megerősítik a sportvezető elleni gyanúsítást a Fenyő-ügyben. Közben az MSZP elhatárolódik a Fenyő-gyilkosság nyomozása során képbe került volt politikusától – írja a Magyar Idők.


Az MSZP sajtóosztálya az aktuálpolitikára terelve a szót kihátrált volt politikusuk, a párt karitatív tagozatának volt vezetője mögül, aki képbe került a Fenyő-gyilkosság nyomozása során, és akit a lap nem nevezett meg.


„A mai MSZP-nek annyi köze van Dósa István Andráshoz, mint Dózsa Lászlónak az ’56-os forradalomhoz. Egyébként nagyon helyesnek tartjuk, hogy a rendőrség végzi a feladatát – bárcsak a köztelevízióban is ezt tette volna."


A Farkasréti temető egyik síremlékében találták meg a nyomozók azokat a kiváló minőségű és teljes hangfelvételeket, amelyek a Portik Tamás és Gyárfás Tamás között évek során lezajlott beszélgetéseket rögzítik – tudta meg a Magyar Idők.

 

Kép forrása: Magyar Idők Fotó: Kurucz Árpád

Kép forrása: Magyar Idők Fotó: Kurucz ÁrpádA temetőből előkerült hangfelvételek a több mint 20 év alatt vélhetően Portik vagy emberei által rögzített, kisteherautónyi hangfelvétel részei voltak eredetileg, ám 2017-ben különválogatták a Gyárfással folytatott beszélgetéseket a többitől. A nyomozás adatai szerint azért, hogy a felvételekből kivágott mondatokkal megzsarolják Gyárfás Tamást. A lap úgy tudja, az MSZP volt tagozatvezetője és társai a temetőben megtalált hanganyag alapján „tárolási díjat" kértek a felvételekért.


A nyomozásra rálátók szerint a hangfelvételek tartalma megerősíti a sportvezető elleni alapos gyanút. Az adathordozók temetői lefoglalása során került célkeresztbe Portik egykori üzlettársai közül egy német–magyar kettős állampolgár is, aki egykor az MSZP karitatív tagozatának első elnökeként jutott a nagypolitikába. A férfit Portik egyik pénzkezelőjeként nevesítette a Heti Válasz még 2012-ben.


Emlékezetes: Gyárfás Tamás a gyanúsítás szerint felbujtotta 21 éve Portik Tamást, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő János médiavállalkozót. Ezzel párhuzamosan Portikot is meg­gyanúsították, hogy ő bízta meg a szlovák maffia bérgyilkosát, Jozef Rohácot a gyilkossággal. Rohác ezért és az Aranykéz utcai, négy halottat, húsz súlyos sérültet követelő robbantásért jogerősen életfogytiglani fegyházat kapott.


Visszatérve a temetői Gyárfás-féle hanganyagokhoz, a Magyar idők informátorai szerint bár a sportvezető arról beszélt a sajtóban, hogy a hozzá eljuttatott hanganyag vágott, érthetetlen, a teljes hanganyag a vágott verzióhoz képest jóval több információt tartalmaz.


A hanganyagok lefoglalása nyomán vált érthetővé Ibolya Tibor fővárosi főügyész korábbi nyilatkozata, aki egyebek mellett azt mondta január elején a Pesti­Srácok-nak a Fenyő-gyilkosság nyomozásáról: „Soha ennyi bizonyíték nem állt még rendelkezésre a Fenyő-ügyben, mint jelenleg. Gyárfás Tamás meggyanúsítása óta is van újabb pozitív fejlemény a nyomozásban, és az én véleményem szerint ez az ügy el fog jutni a vádemelésig."


A nyomozók által tucatnyi egyéb helyről lefoglalt kisteherautónyi hangfelvételről a lap megtudta azt is, hogy a hanghordozók a teljes technológiai választékot felölelik az orsós magnetofonszalagoktól, a floppykon és CD-ken át a digitális hangrögzítés eszközeit is beleértve.


A hanghordozók értékelése és elemzése hónapokig tartó munkát jelent a szakembereknek, ám már az eddig megismert információk is arra utalnak, hogy totális áttörés is elképzelhető az 1990–2000-es évek maffiabűnözése elleni fellépésben.


A leszámoláshullám robbantási ügyei éppúgy megoldódhatnak, ahogy pontosan kirajzolódhat, hogy kik voltak az olajbűnözés haszonélvezői a szervezett bűnözők, illetve a politikusok közül és a pártok üzleti holdudvarából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában