Ország-világ

2018.12.31. 22:58

Macron: a 2018-as népharag arról tanúskodott, hogy nem adtuk fel

A sárgamellényesek haragja arról tanúskodott, hogy "nem adtuk fel" - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök hétfői újévi üzenetében.

mti

A televízióban elmondott beszédében az elnök úgy vélte, hogy az ötéves elnöksége elején elindított reformok "eredménye" nem várhatók azonnal, és a türelmetlenség, amelyben ő is osztozik, nem indokolja, hogy felhagyjanak velük. Az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozásba kezdő sárgamellényesek említése nélkül az államfő szólt "a mély gyökerű megosztottságról és az igazságtalanságok, a néha érthetetlen globalizáció, a túl bonyolulttá váló és a jó szándékot nélkülöző közigazgatás elleni haragról, valamint a társadalom önazonosságát és értelmét megkérdőjelező mély változások elleni dühről". "Ez a harag számomra azt jelenti - bármilyenek voltak is a túlkapások és a rendbontások -, hogy nem adtuk fel. Országunk jobb jövőt akar építeni, amely a cselekvés és összetartozás új módszereinek kidolgozására való képességünkön alapul. Számomra ez volt 2018 tanulsága" - hangsúlyozta.


"Ne becsüljük alá magunkat, és ne hitessük el, hogy Franciaország olyan ország, ahol nincsen szolidaritás, ahol mindig többet kell költeni" - jelentette ki. Az államfő hangsúlyozta: "a köztársasági rendet önteltség nélkül biztosítani fogják". "Az, hogy egyesek azzal az ürüggyel, hogy a nép nevében szólnak (...) pedig valójában csak egy gyűlölködő tömeg szóvivői, amely képviselőkre, rendvédelmi erőkre, újságírókra, zsidókra, külföldiekre, homoszexuálisokra támad, ez egész egyszerűen Franciaország tagadása" - szögezte le az elnök. Emmanuel Macron hozzátette, hogy "néhány napon belül" írni fog a franciáknak, hogy vázolja annak a nagyszabású nemzeti vitának a körvonalait, amely válaszolni fog a sárgamellényesek válságára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában