Ország-világ

2018.12.01. 14:33

Brexit - A brit kormány egy újabb tagja távozik

A brit kormány egy újabb - immár a hatodik - tagja távozik a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás miatt, ami újabb csapás Theresa May miniszterelnök számára, akinek el kell érnie, hogy a londoni parlament megszavazza a megállapodást.

Sam Gyimah tudományért és felsőoktatásért felelős államtitkár - aki a 2016-os népszavazás előtt az ország uniós tagságának megtartásáért kampányolt - a The Daily Telegraph című lapban szombaton megjelent közleményében azt írta: az EU-val megkötött kilépési megállapodás azt jelenti, hogy Nagy-Britannia nem alakítója, hanem csak végrehajtója lesz az új nemzetközi szabályoknak, és Maynek nem szabad kizárnia egy újabb brit népszavazás lehetőségét, mert szerinte a társadalom nem fogja elviselni ezt a presztízsveszteséget.

    

"Egyre inkább egyértelművé vált számomra, hogy a megállapodástervezet nem a brit érdekeket szolgálja, és ha megszavazzuk, akkor a vesztünkbe rohanunk vele. El fogjuk veszíteni az irányítást nemzetünk sorsa felett" - írta Gyimah közleményében. Mindazonáltal dicsérte a kormányfőt "határozottságáért és elszántságáért".

    

A tudományért is felelős államtitkár lemondásának közvetlen előzménye, hogy Theresa May elismerte: Nagy-Britannia a kilépés után nem fogja tudni használni az EU Galileo űrprogramját védelmi vagy a hazai infrastruktúrát támogató célokra, mert London nem tudott megállapodni az unióval arról, hogy használhassa a program titkosított jelzőrendszerét. Pedig Nagy-Britannia 1,3 milliárd eurót fektetett a program kifejlesztésébe.

    

"A Galileo csak ízelítő abból, hogy mi vár az országra a kilépés után" - jelentette ki Gyimah. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában