Ország-világ

2018.12.01. 21:02

Beiktatták Mexikó új elnökét

Beiktatták szombaton Mexikó új elnökét, Andrés Manuel López Obradort, aki hetven év után az első baloldali elnök az országban.

A hivatali esküt az ország kongresszusi épületében tette le, a ceremónián részt vett Mike Pence amerikai alelnök és Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője is.

    

Beszédében López Obrador békés, de gyökeres változásokat ígért az ország életében és irányításában. Kijelentette, hogy az országot évtizedekig irányító "neoliberális" kormányok katasztrofális örökséget hagytak maguk után, és beiktatásával elkezdődött egyfajta átalakulás, amelynek célja a Mexikó újjászületését akadályozó korrupció és büntetlenség felszámolása.

    

Bírálta elődjét, Enrique Pena Nietót, aki miatt szerinte csökkent Mexikó olajkitermelése, mert megnyitotta Latin-Amerika második legnagyobb gazdaságának energiaiparát a magánberuházások előtt.

    

Az új mexikói elnök az erőszak elburjánzásának óriási problémájával néz szembe, és hasonlóan választási versenytársaihoz, kampánya során ígéretet tett ennek az égető problémának a megoldására. López Obrador elődjéhez hasonlóan kijelentette: elsődleges célja a biztonság erősítése lesz.

    

A mexikói belügyminisztérium adatai szerint tavaly 25 ezer gyilkosság történt, ez év első felében pedig több mint 15 ezer. Megfigyelők szerint a bűneseteknek csak igen csekély százalékát derítik fel a hatóságok. A féktelen erőszak egyik legismertebb példája az a 2014-es eset volt, amikor a Guerrero állambeli Igualában 43 főiskolásnak veszett nyoma. Utólag kiderült, hogy a rendőrség összejátszott a helyi drogkartellel, amely meggyilkolta a diákokat és elégette holttestüket.

    

Megfigyelők szerint a 65 éves López Obrador korábban szinte szélsőségesen baloldali volt, jelenlegi pártszövetsége azonban a politikai paletta különböző képviselőiből áll.

    

Először 2006-ban indult az elnökválasztáson, majd 2012-ben is megmérette magát. 2006-ban nem fogadta el a választási eredményt, és Mexikóvárosban nagyszabású tüntetéseket szervezett, ahol saját magát kiáltotta ki az ország legitim elnökének.

    

Bírálói szerint López Obrador még mindig inkább saját - az "állami maffiarendszer" felszámolásáról szóló - küldetéstudatában hisz, mintsem a modern gazdaság szabályaiban, és bár azt ígéri, hogy új útra tereli Mexikót, félő, hogy a gyakorlatban Venezuelához hasonló tekintélyuralmi rendszert és gazdasági összeomlást hoz el.

Címkék#belföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában