Ország-világ

2018.11.10. 13:10

Ősi kínai buddhista barlang mását készítették el 3D-s nyomtatással

Háromdimenziós nyomtatási technológiát alkalmazva készítették el az észak-kínai Sanhszi tartományban lévő ősi kínai buddhista barlangtemplomok, az 1500 éves Jünkang-barlangok egyikének mását Pekingben.

Háromdimenziós nyomtatási technológiát alkalmazva készítették el az észak-kínai Sanhszi tartományban lévő ősi kínai buddhista barlangtemplomok, az 1500 éves Jünkang-barlangok egyikének mását Pekingben. A Jünkang-barlangokkal foglalkozó kutatóközpont szerint a 18-as számú barlang replikája 17 méter magas és 22 méter széles. Az eredeti barlang legnagyobb Buddha-szobra 15,5 méter magas.


A kutatóintézet, valamint a Pekingi Építőmérnöki és Építészeti Műszaki Egyetem együttműködésével megvalósult projekt első szakasza több mint hat hónapnyi adatgyűjtéssel és -feldolgozással telt, majd egy év alatt csaknem húsz 3D-s nyomatót alkalmazva hozták létre a replikát alkotó 800 építőelemet.


Az intézet digitalizációs részlegének vezetője, Ning Po szerint a modulok helyszínen való összeillesztése és beszínezése újabb három hónapot vett igénybe. A szakember szerint a másolathoz olyan, a nedvességnek ellenálló, égésgátlóval kezelt és nem rozsdásodó, gyantaalapú anyagot használtak, amely lehetővé teszi a replika szétszerelését szállításhoz.


Az elkészült barlangot Pekingben fogják kiállítani. Az intézetet vezető Csang Cso szerint korábban már a 3-as és a 12-es barlangról is készítettek másolatot. A szakember szerint a digitális archívumok révén pontosan nyomon lehet követni a barlangokban bekövetkező morfológiai változásokat, valamint egy esetleges természeti katasztrófa vagy ember okozta kár esetén helyre lehet állítani a károkat.


A korai kínai buddhista barlangművészet egyik remekműveként számon tartott Jünkang-barlangokban több mint 59 ezer faragott szobor található. A terület 2001-ben került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában