Ország-világ

2018.11.02. 08:00

Előbb-utóbb sokba kerül a fúrt kút

Engedélyeztetni kell a kertünkben lévő fúrt kutat, erre az állam december 31-ig adott időt, utána büntethet. Ha fúrt kutunk 30 méternél nem mélyebb, körülbelül 40-80 ezer forintból megúszhatjuk engedélyeztetését; ha mélyebb, sok százezer lehet a tarifa. A régi kutak betemetése is pénzbe kerül. Évekbe telhet, mire legális lesz minden kút az országban.

Gyurina Zsolt

Van olyan becslés, miszerint akár egymillió engedéllyel nem rendelkező fúrt kút is lehet az országban. Szakembert kértünk meg, hogy adjon választ lapunk olvasóinak a kérdésre: mi a teendő, ha a telken van egy fúrt  kút?

Ha a kút 30 méternél nem mélyebb


„Két eset van: ha a kutunk 30 méternél nem mélyebb, illetve ha mélyebb – magyarázza a koroncói Molnár Gábor, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnökségi tagja. – Az első eset az egyszerűbb: ekkor a helyi jegyzőhöz fordulunk, hátha az adatbázisában benne van, van-e rá engedély. Ha nincs, akkor egy dokumentumot kell kitöltetnünk, méghozzá annak bonyolultsága miatt egy erre szakosodott céggel, amely lehet vízépítmény-tervező vagy jogosultsággal rendelkező vízkútfúró." A szükséges papír a jegyzőtől is beszerezhető. Emellett a katasztrófavédelmi igazgatóságnál is érdeklődhetünk, van-e vízjogi engedélye a kutunknak.


Molnár Gábor hozzáteszi: a magyarországi kutak túlnyomó többségének nincs vízjogi engedélye és azon is csodálkozna, ha az önkormányzatoknak lenne listájuk az engedélyt kapott kutakról. A dokumentum kitöltéséhez szakember kell, mert sok méréssel, vizsgálattal jár, amit a laikus nem tud elvégezni: például, hogy hol szűrőzött a kút, zárt-e az alja, vagy éppen mennyire mély. Szakcéget találhatunk például a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének honlapján (www.vizkutfurok.hu), esetleg az internetes keresőbe beütve: „víz--

építmény-tervező". Ha a dokumentumot kitöltettük és beadtuk a hivatalba, nincs más teendőnk, mint várni, hogy megjöjjön az engedély. A vizsgálat árakútfajtától függően általában 40–80 ezer forint.

 

,,Leginkább dísz a kertünkben lévő, édesanyámnál  idősebb kút

„Leginkább dísz a kertünkben lévő, édesanyámnál idősebb kút" – mondja Szalóki Géza győrújbaráti polgármester, aki hozzáteszi: a település jegyzőjére nagy terhet ró az engedélyeztetéssel járó adminisztráció. Fotó: Bertleff András


Ha a kút 30 méternél mélyebb


A szakember véleménye szerint – bár kevés a megbízható adat – nagyjából a kutak többsége lehet 30 méternél mélyebb. „Sok falu számos kertjében van régi, 50–60 méter mély kút. Ezek helyzete bonyolultabb, mert ezeknek vízjogi engedély kell, részletes dokumentációval" – tudtuk meg a szakértőtől. Az ár is vaskosabb: a vízépítmény-tervező munkájának bére kúttól függően 50 ezer forinttól akár 300 ezer forintig terjedhet; a kútvizsgálat is több százezer forint, a vízföldtani napló újabb százezer forint. „A régi kutak nagy része amúgy sem valószínű, hogy engedélyt kapna állapota, rossz megépítettsége miatt" – mondja lemondóan Molnár Gábor. Jó, ha tudjuk: ha ezek után inkább a kút betemetése mellett döntünk, az is pénzbe kerül; szintén engedélyhezkötött, csak erre szakosodott cég végezheti, például a biztonság és a vízrétegek védelme miatt.

Várhatóan kitolják a határidőt


A fenti összegek mellbevágóak az ünnepek előtt, így csak kapaszkodhatunk a szakember szavaiba: „Szinte biztos, hogy a kormány meghosszabbítja a határidőt újabb két évvel, a javaslatról éppen most tárgyalnak. A cél nem a büntetés, hanem az, hogy az államnak rálátása legyen a vízkészletre, feltárja az illegális vagy rosszul megépített kutakat" – mondja Molnár Gábor, aki úgy látja, a fúrt kutak engedélyeztetése évekig eltart. Már csak azért is, mert az önkormányzatokhoz özönlenek a kérelmek, ő is napi 40 telefont és számtalan e-mailt kap, amelyben az engedélyeztetés útja után érdeklődnek. Az állam elszánt, hogy ezen a területen is rendet tegyen, meglátjuk, mi sül ki belőle.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában