Ország-világ

2018.11.23. 12:22

Áder János a holland királlyal találkozott - napirenden a klímaváltozás és a vízválság

A klímaváltozásról és a vízválság elkerüléséről volt szó Áder János magyar köztársasági elnök és Vilmos Sándor holland király találkozóján, pénteken Hágában.

A megbeszélésen a magyar államfő és a holland király áttekintette az energiatermelés átalakításának lehetőségeit is, és azt, milyen eszközökkel lehet csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.


Hollandia területének egyharmada a tengerszint alatt fekszik, másik egyharmada pedig árvízveszélyes területen, ezért az ország fokozottan kitett az olyan, éghajlatváltozás okozta jelenségeknek, mint a tengerszint emelkedése, az esőzések hevessé válása, az aszályok és a hőhullámok rendszeres jelentkezése.  Ahhoz, hogy Hollandia a 2100-as években is lakható maradjon, határozott és gyors intézkedések kellenek, a holland klímapolitika ezért elsősorban árvízmegelőzésre (árvízvédelmi rendszerek létrehozása, gátak megerősítése) fókuszál.


Emellett Hollandia szerint a fenntarthatóság, a klímaváltozás elleni küzdelem és a nemzetközi stabilitás egymással összekapcsolódó fogalmak. A hágai kormány a nemzetközi szintéren ezért kiemelt figyelmet szentel egy viszonylag új klímapolitikai megközelítésnek, amely a klímaváltozás és a biztonság közötti összefüggések vizsgálatára és a témával kapcsolatos tájékozottság növelésére irányul.


Áder János kétnapos munkalátogatáson vesz részt Hollandiában, pénteki programja során felkeresi a Maeslantkeringnél található mozgógátat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában