Ország-világ

2018.10.15. 23:53

Szeptember 11. - Kitoloncolták Németországból a 2001. szeptember 11-i terrortámadások ügyének első elítéltjét

Elkezdődött hétfőn a németországi Hamburgban a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államokban végrehajtott terrortámadások ügyében indított eljárások első elítéltje, Munir el-Motaszadek kitoloncolása - jelentette a Westdeutscher Rundfunk (WDR) német regionális közszolgálati médiatársaság. Este a szövetségi rendőrség közölte, hogy végrehajtották a kitoloncolást, Munir el-Motaszadek elhagyta Németországot.

A megbilincselt, bekötött szemű férfit a szövetségi rendőrség egy különleges bevetési egysége elszállította a Fuhlsbüttel nevű hamburgi városrészben lévő büntetés-végrehajtási intézetből a nagyváros nemzetközi repülőterére, majd helikopterrel elindultak vele tovább dél felé, valószínűleg Frankfurtba, ahonnan Marokkóba szállítják majd - jelentette a WDR.


Este a szövetségi rendőrség közölte, hogy Munir el-Motaszadeket a frankfurti nemzetközi repülőtérre szállították, és felszállították egy marokkói légitársaság menetrend szerint közlekedő járatára. A casablancai járat elindult, Motaszadek a fedélzeten is a szövetségi rendőrség munkatársainak ellenőrzése alatt áll.


A szövetségi legfőbb ügyészség még augusztusban jelentette be, hogy Munir el-Motaszadeket a 15 év szabadságvesztés büntetésének vége előtt néhány héttel, november helyett október közepén kiengedik a fuhlsbütteli börtönből, azonnali hatállyal visszatoloncolják a hazájába, és megtiltják, hogy 90 éves kora előtt visszatérjen Németországba. 


Munir el-Motaszadek a szeptember 11-i támadásokkal kapcsolatos bírósági tárgyalások első elítéltje. A 15 év szigorított börtönbüntetést 2003-ban rótták ki rá, amiért részt vett az eltérített utasszállító repülőgépekkel végrehajtott, 3066 ember halálát okozó merényletek előkészítésében. 


A támadásokat az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet egy hamburgi sejtje hajtotta végre. A 44 éves marokkói férfit a sejt alapítói között tartják számon.


Munir el-Motaszadek 1993 óta élt Németországban, és 1995 óta lakott Hamburgban, ahol tanulmányokat folytatott a műszaki egyetemen. Az al-Kaidával legkésőbb 2000-ben került kapcsolatba, és megjárta a terrorszervezet egyik afganisztáni kiképzőtáborát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában