Ország-világ

2018.10.26. 21:43

Áder János Miami polgármesterével tárgyalt

Floridában körülbelül 100 ezer magyar él.

MTI

Az anyaországgal való kapcsolattartást nagyban megkönnyíti, hogy Miamiban hamarosan magyar alkonzulátus nyílik - mondta Áder János. A floridai látogatáson tartózkodó magyar államfő pénteken tárgyalt Francis Suarez miami polgármesterrel.


A találkozót követőn a köztársasági elnök a magyar közmédiának nyilatkozva elmondta, hogy Floridában körülbelül 100 ezer magyar él. Az ő életüket, valamint az ide látogató egyre több magyar turista gondtalan pihenését is segíti majd az új magyar alkonzulátus.


[namelink name="Áder János"] és Miami polgármestere tárgyalt a klímaváltozás hatásairól is. Ennek kapcsán Francis Suarez elmondta, hogy Florida és ezen belül Miami egyre gyakrabban szembesül a kedvezőtlen hatásokkal, például a hurrikánok kártételeivel, villámárvizekkel, a tengervíz szintjének emelkedésével, invazív fajok megjelenésével.


A polgármester arról tájékoztatta a magyar államfőt, hogy miközben korábban ötévente kellett például az árvizek kártételeit enyhíteniük, mostanában már évente ötször kényszerülnek erre. Elhangzott, hogy egyre több forrást és egyre nagyobb energiát kell fordítaniuk a helyreállítási munkálatokra.


Áder János hangsúlyozta, hogy a tárgyalás során a gazdasági kapcsolatokat érintően a miami városvezetés érdeklődött a magyar digitális technológiai fejlesztések iránt. Szintén élénken foglalkoztatja őket az a sok tapasztalat, amely a magyar árvízi védekezés során gyűlt össze - mondta az államfő.


Áder János többnapos floridai látogatása során találkozik a magyar közösségekkel, 1956 október 23. alkalmából ünnepi beszédet mond Sarasotában, illetve megnyitja az Amerikai Magyar Orvosszövetség 50. tudományos konferenciáját is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában