Ország-világ

2018.08.06. 08:23

"Soros György a tűzzel játszik"

Soros György politikai akcióit a destabilizálás jellemzi, minden eszközt bevet célja, a nyílt társadalom megvalósításáért - mondta Marek Jan Chodakiewicz a Magyar Időknek.

Marek Jan Chodakiewicz történelemprofesszor szerint Soros György politikai akcióit a destabilizálás jellemzi, minden eszközt bevet célja, a nyílt társadalom megvalósításáért. A Magyar Idők hétfői számában megjelent interjúban a történész - aki egyebek mellett Donald Trump varsói beszédének megírásában is jelentős szerepet vállalt - úgy fogalmazott: az üzletember a tűzzel játszik.


A lengyel származású, az Egyesült Államokban élő professzor nevéhez fűződik a Három tenger kezdeményezés, amelynek tavalyi varsói csúcstalálkozóján az amerikai elnök is részt vett. Az interjúban elmondta: különleges figyelem kísérte Trump varsói beszédét, mert ez volt az első jelentős politikai fellépése Kelet-Közép-Európában. Szorgalmazta, hogy a NATO-tagállamok tegyenek eleget a vállalt pénzügyi kötelezettségeiknek, és szólt arról, hogy a társadalmi élet középpontjában a családnak, nem pedig a kormánynak és a bürokráciának kell állnia, ami - csakúgy, mint a védelem kérdése - a magyar állásponttal megegyező gondolat - mondta a történész.


Arra a kérdésre, hogy a Három tenger kezdeményezés révén új szövetség van-e kialakulóban a Nyugat és Kelet határán, Marek Jan Chodakiewicz elmondta: ez egyelőre csak egy koncepció, ami viszont a V4-ek politikai súlyának növekedésével és Magyarország szerepvállalásával egy olyan szövetséggé válhat, amely élvezi az USA támogatását, Donald Trump ugyanis támogatja az ötletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában