Ország-világ

2018.06.30. 22:17

Vezércikkben áll ki Orbán Viktor mellett a Le Figaro

A világ egyik legtekintélyesebb napilapja, a Le Figaro vezércikket írt a brüsszeli csúcs második napjára. Demokratikus vészhelyzet, ez a címe. Saját felmérésükre is hivatkozik a szerző, a kiváló riporter, Arnaud de La Grange. Eszerint a franciák nagy többsége is fél a migránshelyzettől, nem akar több migránst, ráadásul úgy gondolják, Brüsszel nem áll a helyzet magaslatán. És mindezt végre észre kellene venniük a brüsszeli vezetőknek. Ahogy fogalmaz: nem demagógiáról van szó, hanem arról, hogy a demokrácia lényege meghallgatni az embereket.

A vezércikk egyértelműen Orbán Viktor és a visegrádi országok álláspontját képviseli, és a német-francia tehetetlenséget és Brüsszelt bírálja. A szerző szerint ráadásul Merkel és Macron abban biztosan egyetért Orbán Viktorral és Matteo Salvinivel: Európa sorsa a migránskérdéstől függ.


A szerző arról ír, amit a magyar kormány már 2015 óta folyamatosan mond: a migránskrízisnek szomorú konzekvenciái vannak (biztonsági, kulturális), utolsó órában vagyunk, harcolni kell az illegális bevándorlókkal szemben, valamint, hogy nem lehet Európán belül migránsgyűjtő táborokat felállítani. (Utóbbi egyébként a bukott baloldali miniszterből elnökké választott Macron és az új baloldali spanyol miniszterelnök ötlete volt néhány napja.)

Arnaud de la Grande azt írja: a migránskrízisben vissza kell szerezni az irányítást. A brüsszeli vezetőkre utalva idézi Jaures egyik híres mondását: ha az emberek nem változtathatják meg a dolgokat, megváltoztatják a szavakat. Ennek a veszélyére figyelmeztet a szerző. Vagyis, hogy Brüsszel ne kommunikációval próbálja megoldani az elviselhetetlen migránskrízist.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában