Ország-világ

2018.06.25. 18:33

Tudta? Nem tengervizet lövell ki a bálna a légzőnyílásán - Videó

Megvizsgálták a hosszúszárnyú bálnák által kilövellt vizet. Nem a tengerből származik.

A hosszúszárnyú bálnák fején lévő légzőnyílásból láthatunk egy bizonyos vízpárát kilövellni. A hiedelmekkel ellentétben ez nem a tengervíz, hanem forró levegő és baktériumok egyvelege. A bálnák tüdejében a levegő felmelegszik, és ezt a meleg levegőt pumpálja az állat a jóval hűvösebb levegőbe, ahol az kicsapódik. Ugyanaz történik, mint kicsiben az embereknél, mikor télen a hideg levegőben látjuk a leheletünket.

 


Egy átfogó vizsgálat után átlagosan 25 fajta mikrobát találtak a bálnák légzőnyílásában, és ezek nem egyeztek meg azokkal, amik a tengervízben is megtalálhatóak. Ebből következtettek arra, hogy ezek a baktériumok a bálna sajátjai.


Ezzel közelebb került ahhoz az emberiség, hogy átfogóbb ismereteket szerezzen a bálnák halálos betegségeiről. Ez azért is fontos, mert az Atlanti óceán partvidékén az elmúlt 19 hónapban tömegével pusztultak a hosszúszárnyú bálnák. A partra vetett bálnák körében a légúti megbetegedések voltak általánosak.


A fent említett 25 fajta mikroba rekord számú egy egészséges bálna szervezetében, és közelebb viszi a tudósokat ahhoz, hogy megtudják, mitől ilyen betegek ezek a csodálatos állatok.

 

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában