Ország-világ

2018.06.06. 14:30

Megfékezték a lángokat Csernobilban - már csak parázsló gócok maradtak

Sikerült megfékezni a lángokat a csernobili zónában, nyílt tűz már nem ég sehol, csak parázsló gócok maradtak a sugárszennyezett erdős területen.

Sikerült megfékezni a lángokat a csernobili zónában, nyílt tűz már nem ég sehol, csak parázsló gócok maradtak a sugárszennyezett erdős területen - közölte az ukrán belügyminisztérium szerda délelőtt.


Az Interfax hírügynökség által idézett közlemény szerint helyi idő szerint fél tizenegyre (közép-európai idő: fél tíz) három hektárra csökkent az oltandó terület nagysága, de nyílt tűz már nem ég sehol sem, három helyen parázslik még az aljnövényzet, illetve izzanak a kidőlt fák és tönkök. A lángok oltásában 35 tűzoltókocsi és -berendezés, illetve 150 tűzoltó vesz részt. A tűzoltás kezdete óta 37 bevetést hajtottak végre a tűzoltó-repülőgépek és -helikopterek, 170 tonna vizet locsoltak az égő erdőre.


A belügyminisztérium a rendkívüli helyzetek hivatalához hasonlóan arról tájékoztatott, hogy Kijevben, Csernobilban és az atomerőműhöz tartozó ipari területen a sugárzás szintje a normákon belül van. Az UNIAN ukrán hírügynökség szerda reggel azt írta, hogy a térségben északi szél fúj, és Csernobiltól Kijev irányában viszi a füstöt, de a rendkívüli helyzetek hivatala arról biztosította a lakosságot, hogy nem észlelte az égéstermékek terjedését a főváros irányában.


A hatóságok büntetőjogi eljárást indítottak, és vizsgálják a tűzvész okát. A csernobili zónában lévő Vörös-erdőben, azon a területen, ahol a legmagasabb a radioaktivitás szintje, kedden lobbant lángra a bozót, majd a tűz átterjedt az erdős területre is. Az esti órákban tízhektáros területen égett az erdő. A lángok a zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel.


Egyes jelentések szerint a legnagyobb tűzgóc ott volt, ahol az elhasználódott nukleáris fűtőanyagot tárolják. A szóban forgó településnek minden lakosát kimenekítették a csernobili atomerőműben 1986. április 26-án bekövetkezett baleset után, és összes épületét lebontották, csak a falu óvodája maradt meg. A sugárzás szintje az atomerőműtől mintegy 8 kilométerre nyugatra lévő területen annak idején olyan magas volt, hogy a fenyőerdő fái vörösesbarnák lettek. Innen kapta a nevét a Kopacsi melletti erdő. Ez a terület máig a tiltott zóna legszennyezettebb része.


Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a csernobili zónában az elmúlt években már többször volt erdőtűz. Három éve, 2015 áprilisában volt az egyik legnagyobb, mintegy 400 hektáron pusztítottak a lángok, de a tavalyelőtti év sem múlt el tűzvész nélkül az erőművi katasztrófa sújtotta területen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában