Ország-világ

2018.06.16. 09:00

Másfél havi eső esett két hét alatt

Térségünkben sok helyütt károkat okozva másfél havi csapadékmennyiség zúdult le június első két hetében.

Hancz Gábor

Ha beváltak az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tegnapi számításai, a Lajta a harmadfokú készültség 220 centiméteres szintjénél magasabban tetőzött Mosonmagyaróváron ma hajnalban. Mindez az elmúlt napok rendkívül csapadékos időjárásának a következménye.


Ausztriában sok helyütt hullott 40–100 milliméternyi (azaz négyzetméterenként ennyi liternyi) csapadék, míg térségünkben inkább a 20–60 milliméter közötti értékek voltak a jellemzők.


Ennyi csapadék is elegendő volt azonban ahhoz, hogy egészen rendkívüli mennyiségek gyűljenek össze egyes helyeken.

A sokáig emlékezetes csütörtöki felhőszakadás hatására Győrben sok helyen, így a Fehérvári úton is hatalmas víz gyűlt össze. Fotó: MTI, Krizsán Csaba

Győr-Moson-Sopron megyében a legtöbb eső Csornán esett, 112 millimétert mértek.


Kiss Márton, a sopron-kurucdombi meteorológiai állomás munkatársa a Kisalföld kérésére kigyűjtötte a legfrissebb adatokat. Eszerint június első két hetében Győrben 100 milliméter hullott, így már biztosan az idei 2008 óta az első esztendő, amikor az év hatodik hónapjának csapadékösszege három számjegyű. Még ennél is többet, 112 millimétert mértek Csornán. A kisalföldi megyeszékhelyen 60, a rábaközi városban 69 milliméter a júniusi sokévi átlag, így mindkét helyen bő másfél havi mennyiség áztatta a földeket. Az arány Mosonmagyaróváron is hasonló volt: ott 82,7 milliméter esett.


Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén valamivel kevesebb égi áldás érkezett – Sopronban 72,7, Sopronhorpácson 55,6 milliméter –, de a hónap első felében ott jellemző 40–45 milliméternél így is jócskán több. Komárom-Esztergomban ugyanakkor nincsenek ennyire különleges értékek: Kisbéren 53,4, Tatán 38, Vérteskethelyen mindössze 35,4 millimétert regisztráltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában