Ország-világ

2018.06.20. 09:00

Már kisüzemben hordják a szemetet a megyében

Már kisebb vállalkozások is ,,rákaptak", hogy erdő alatt, ártéren vagy fasorok mentén szabaduljanak meg a szemetüktől.

Az Alsó-Szigetközben egy környékbeli gumisra gyanakszanak, Hegyeshalomban építési vállalkozókhordhatják ki az illegális hulladékot. Több helyen már vadkamerát is felszereltek, hogy figyeljék őket. 


Amikor múlt héten napokig a Mosoni-Duna árterében szedték össze az illegálisan lerakott 250 köbméter szemetet a vízügyesek (mint a terület vagyonkezelői), akkor derült ki, hogy vélhetően nemcsak magánszemélyek, hanem kisebb cégek, egyéni vállalkozások is hordtak ide nagyobb kupacokat. Összeállításunkból kiderül: máshol is már „kisüzemben" hordják a hulladékot erdő alá, ártérbe, folyópartokra. 


Tavasszal 25 köbméter szemetet szedett össze Dunaszeg, Dunaszentpál és Kunsziget, s Öttevényen is kitettek magukért az önkéntesek. Ezeknek a településeknek (a magánszemélyek mellett) vélhetően egy környékbeli (esetleg győri) gumiszerelő vállalkozással gyűlik meg a bajuk. Áprilisban önkéntesek gyűjtötték be, száz körüli gumiabroncsot szállítottak a dunaszegi hulladékudvarba. „Korábban ennél is többet vittünk el a Bolgányi híd környékéről. Mivel kicsi a valószínűsége, hogy valaki bélyeg helyett gumiabroncsokat gyűjt, s amikor megunja, ide dobja, így valószínű, hogy gumiszereléssel foglalkozó vállalkozás hordja jó ideje az erdő alá az abroncsokat. Annál is inkább, mert mindig egyik napról a másikra jelenik meg többtucatnyi" – mondta Babos Attila polgármester. 


Építési vállalkozások – Hegyeshalomban a helyi polgárőröknek velük gyűlik meg a bajuk, a nyomokból ítélve őkhordják ki az erdő alá a sittet, törmeléket. „Figyeljük ezeket a területeket" – figyelmeztette a tilosban járókat Tóth Gyula, a hegyeshalmi polgárőrök vezetője. 


Vannak olyan települések, ahol már vadkamerát is felszereltek, hogy figyeljék az illegális szemetelőket. Ilyen például Vámosszabadi. Tavaly ősszel döntött a képviselő-testület, hogy 600 ezer forintból öt vadkamerát szereznek be az illegális szemetelők ellen. Különösen fertőzöttnek számít a Sárás II-vel határos erdős rész, a 14-es útról nyíló földutak, a Duna utca folytatása, a Nagybajcs felé található erdősáv.


„A szemét átvizsgálása során talált személyes adatok nem elégségesek ahhoz, hogy feljelentést lehessen tenni, a leghatékonyabb tettenérés szinte lehetetlen. A megfelelő technikai paraméterekkel ellátott vadkamera azonban olyan felvételeket szolgáltat, amelyek alapján a feljelentés megtehető, beállítástól függően azonnali képtovábbításra is alkalmas, amely funkció segítségével – gyors reagálás esetén – a tettenérés is megtörténhet" – reménykedett a testület. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában