Ország-világ

2018.06.27. 19:01

Kijev: Moszkva nem engedi az EBESZ-megfigyelőket az ukrán-orosz határhoz

Az orosz fél a minszki tárgyalásokon kategorikusan ellenzi Ukrajnának azt a javaslatát, hogy az EBESZ-misszió tagjai megfigyelhessék a Kijev által nem ellenőrzött, szakadár megszállás alatt lévő ukrán-orosz határszakaszt a Donyec-medencében - tájékoztatott a fehérorosz fővárosban zajló tárgyalásokról szerdán a Facebookon Jevhen Marcsuk, az összekötő csoport biztonsági kérdésekkel foglalkozó munkacsoportjának Kijevet képviselő tagja.

A kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére létrejött háromoldalú - Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) - képviselőiből álló minszki összekötő csoport azért ült most össze, hogy megpróbáljanak egy újabb tűzszüneti megállapodást elérni. 

    

Az utóbbi napokban kijevi jelentések szerint ismét felerősödtek a harci tevékenységek a frontvonal mentén. Az ukrán Egyesített Erők Műveletének sajtószolgálata szerdán azt jelentette, hogy az elmúlt napban az "orosz megszálló csapatok" 30-szor lőttek célzottan az ukrán katonák állásaira, ebből 11-szer olyan nehéztüzérségi fegyverekkel, amelyek a minszki egyezmények alapján nem lehetnének a fontvonal menti övezetben. A támadások során egy ukrán katona meghalt, kettő megsérült. Egy katona, aki egy hete sebesült meg a harcokban, szerdán a kórházban belehalt sérüléseibe. 

    

A donyecki szakadárok DAN hírügynöksége szintén a harci tevékenységek erősödéséről számolt be.  

    

Jevhen Marcsuk, az összekötő csoport ukrán tagja kijelentette, hogy ha az EBESZ megfigyelői ellenőrizhetnék a megszállás alatt lévő ukrán-orosz határszakaszt, akkor a nemzetközi misszió dokumentálhatna minden egyes esetet, amikor Oroszországból törvényellenesen fegyvereket és lőszereket szállítanak a szakadároknak. Moszkva ugyanakkor váltig tagadja, hogy valóban folyna fegyverszállítás az említett határszakaszon, de nem is egyezik bele abba, hogy az EBESZ-megfigyelők erről meggyőződhessenek.

    

Marcsuk szavai szerint az orosz fél azzal az indokkal utasította el Ukrajna erre vonatkozó indítványát, hogy a határmegfigyelésnek nincs köze a tűzszünet életbe léptetéséhez. 

    

"Tehát az ő logikájuk szerint az, hogy folyamatosan tömegével szállítanak be Oroszországból nehézfegyvereket és lőszereket a szakadároknak, amelyekkel utána azok rendszeresen az ukrán katonai állásokat lövik, nem áll összefüggésben a tűzszünet kérdésével" - állapította meg Marcsuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában