Ország-világ

2018.06.29. 09:00

Csak a magyarok harmada nyaral idén

A magyarok kétharmada nem tervez idénre nyaralást; akik mégis, többnyire belföldön pihennek.

Hancz Gábor

A magyar felnőttek 37 százaléka tervez nyaralni idén, azaz a többség otthon marad. Nagyjából minden 12. válaszadó viszont többszöri pihenést fontolgat – derül ki a Kutatópont Kft. kétezer ember megkérdezésével májusban készült, a napokban publikált felméréséből. Az átlagnál mobilisabbak a 30–39 évesek és a felsőfokú végzettségűek: az előbbiek 53, az utóbbiak 61 százaléka tervez elutazni hazulról. A nem nyaralók 59 százaléka anyagi okokkal magyarázza döntését. Minden nyolcadik ember egészségügyi állapota miatt marad otthon, minden kilencedik pedig megszokott környezetéhez ragaszkodik.

 


A felmérésből az is kitűnik, hogy a nyaralást tervezők csaknem kétharmada Magyarországon kíván feltöltődni. Míg az országhatárokon belüli kalandozás inkább a 60 év felettiekre (82 százalék) és az alacsonyabb végzettségűekre (75 százalék) jellemző, addig a külföldi úti cél az átlagnál jobban megszólítja a 30–39 éveseket (30 százalék) és a felsőfokú végzettségűeket (30 százalék). A magyarok egyébként a tóparti és a tengerparti pihenést (41, illetve 26 százalék) részesítik előnyben. Ugyancsak népszerű aktivitás a városnézés (19 százalék), a wellnessprogram (16), a folyóparti üdülés (12) és a fesztivállátogatás (9).


A külföldi úti célt választók 35 százaléka Horvátország mellett tette le a voksát, ezzel a szomszéd ország áll a kedveltségi lista élén. A határokon túlra készülők csoportja egyébként rendkívül ragaszkodó: felükkel előfordult már, hogy ugyanarra a településre és szállásra látogattak el külföldön, további hatoduk pedig arról számolt be, hogy ugyan azon a településen már jártak, de új szállást próbáltak ki. A kutatás szerint a belföldre utazók kedvelt nyári régiója a Dél-Dunántúl és Észak-Magyarország. A megyék között Somogy, Heves és Veszprém megye a top három, közülük kettő mellett nyilván a Balaton szól.

MEGKÉRDEZTÜK OLVASÓINKAT


Zsida Adrienn, Gönyű

– Balatonmáriafürdőre utazunk júliusban egy hétre. Egy apartmanban szállunk meg, tavaly már voltunk és tetszett. Reméljük, hogy jó időjárást fogunk ki.

 


Lőrincz László, Győr

– Vállalkozásunk miatt csak szeptember elején megyünk nyaralni, a török tengerpartra, Sidébe. Az már utószezon, így sokkal olcsóbb, ráadásul a meleg is elviselhetőbb akkor, mint nyáron.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában