Ország-világ

2018.05.09. 17:18

Új cickányfajt azonosítottak a Fülöp-szigeteken

Új cickányfajt azonosított egy nemzetközi kutatócsoport a Fülöp-szigetekhez tartozó Palavan szigeten.

A Journal of Mammalogy című folyóiratban bemutatott Palawanosorex muscorumnak hegyes orra és sötét bundája van, és nagyjából 1500-1950 méterrel a tengerszint felett él a sziget déli részén magasodó Mantalingahan hegyen.  


A tanulmányt vezető német zoológus, Rainer Hutterer az állat anatómiai sajátosságait elemezve állapította meg, hogy egy különálló fajjal van dolguk. 


A kutatók szerint a területen eddig ismert másik cickányfajjal (Crocidura palawanensis) ellentétben a Palawanosorex muscorum farkát sűrű szőrzet, nem pedig látható sörték borítják. Az állat hosszú karmokban végződő, széles mellső lábaival ássa magát keresztül a humuszos talajon, amikor a kedvenc csemegéjének számító földigiliszták után kutat. 


A Louisiana Állami Egyetem Természettudományi Múzeumának munkatársaként dolgozó Jacob Esselstyn, a tanulmány társszerzője szerint az újonnan azonosított faj "segíthet annak kiderítésében, hogy a Fülöp-szigetek számos apró termetű emlősfaja miként került hajdanán a területre". 


A Mantalingahan hegy három egyedülálló emlősfajnak is otthont ad. Lenyűgöző biológiai sokféleségének a síkságoktól és a szomszédos hegyektől teljesen elszeparált területei biztosítanak védelmet. 


A hegy továbbá kulcsfontosságú vízgyűjtő területként is funkcionál: humuszos talaja szivacsként tartja magában az esővizet. A kutatók szerint a Palawanosorex muscorum élőhelyét egyelőre nem veszélyezteti emberi tevékenység. 

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában