Ország-világ

2018.05.31. 22:44

Szenzációs pénzleletre bukkantak Kunmadarason - Galéria

A történet május elején kezdődött, mikor Kunmadarason egy gabonaszárító építésénél kiásták az alapot. Mára azt is tudják, pontosan hány darab érmét találtak.

Munkatársunktól

A történet május elején kezdődött, mikor Kunmadarason egy gabonaszárító építésénél kiásták az alapot. A földből egy több száz éves edény került elő, melyben 10 és fél kilónyi érme pihent. - írja Polgár Zoltán régész, a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze.

 

Szenzációs pénzleletre bukkantak Kunmadarason. Fotó: Damjanich János Múzeum, Szolnok. (Galéria)


Ez azért érdekes, mert a korból egyszerre egy helyen nem került elő ilyen mennyiségű lengyel érme. A legkorábbi 1527-es a legkésőbbi pedig 1583-ból származik. Ez persze csak az elsődleges vizsgálatok utáni eredmény. A múzeum dolgozóinak kitartása és türelme meghozta gyümölcsét:

28 pénzérmét sikerült megtisztítaniuk károsodás nélkül. 


A hónap műtárgya lett a kincslelet


A szoljon.hu szerint katonáknak szánt pénzérmékről van szó. A Damjanich János Múzeumnak sikerült a múlt héten befejezni az érmék vizsgálatát. A számlálást követően kiderült, hogy összesen 7461 db érme került elő. A kincsleletet a hétvégén meg is lehetett tekinteni Szolnokon.


A lelet hírét Krakkóba is elvitte a Múzeum, május 19-én Nagy Zsolt régész konferencia előadást tartott a lengyel közönség előtt, akiket lenyűgözött a páratlan kincs.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában