Ország-világ

2018.05.15. 22:27

ENSZ: több mint nyolcezren menekültek el Mianmar több részén a kiújuló harcok miatt

Több mint nyolcezren menekültek el otthonaikból április óta Mianmar északi és keleti részén a mianmari hadsereg és egyes etnikai alapú fegyveres szervezetek közötti harcok következtében - jelentette kedden az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA).

Mintegy 7400 ember vált földönfutóvá az észak-mianmari Kacsin szövetségi államban a mianmari hadsereg és a Kacsin Felszabadítási Hadsereg lázadószervezet között április óta fokozódó harcok következtében. A menekültek templomokban, menekülttáborokban vagy különböző családoknál húzták meg magukat - tájékoztatott az OCHA, amely egyúttal figyelmeztetett arra, hogy az érintettek nem jutnak hozzá elegendő élelmiszerhez, ivóvízhez és orvosi ellátáshoz sem.

    

További hatszáz ember kényszerült elmenekülni otthonából a kelet-mianmari San szövetségi állam északi részén a Ta'ang nevű fegyveres szervezet és egy, a mianmari hadsereggel szövetséges san milícia között.

    

A múlt szombaton legalább 19 ember, köztük 14 civil meghalt, és 27 megsebesült, amikor a Ta'ang Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevű lázadószervezet fegyveresei megtámadtak egy, a kormány által támogatott félkatonai szervezet által fenntartott kaszinót és egy katonai őrposztot Sanban, a kínai határtól mindössze néhány száz méterre.

    

A délkelet-ázsiai országban élő csaknem mindegyik etnikai kisebbség nagyobb önrendelkezést szeretne, vagy folytat harcot azért, köztük a kacsinok és a sanok, amelyek a többi kisebbséggel együtt több mint 30 százalékát teszik ki Mianmar csaknem 53 millió fős lakosságának.

    

Amikor Mianmar tényleges vezetőjének, Aung Szan Szú Kjínek a pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért 2011-ben óriási fölénnyel megnyerte a parlamenti választásokat, a Nobel-békedíjas politikus azt ígérte, hogy véget vet az ország 70 éve tartó, a hadsereget különböző etnikai csoportokkal szembeállító polgárháborúinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában