Ország-világ

2018.05.31. 22:36

Elérte a 25 százalékot a 2015 óta érkezett menekültek foglalkoztatottsága Németországban

Elérte a 25 százalékot a 2015 óta érkezett menekültek foglalkoztatottsága Németországban csütörtökön ismertetett adatok szerint.

A szövetségi munkaügyi hivatal (Bundesagentur für Arbeit, BA) kutatóintézetének (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung, IAB) szakértője, Herbert Brückner a Rheinische Post című lapnak elmondta, hogy az idén márciusban felvett adatok szerint a 2015 óta érkezett menekültek közül minden negyediknek van munkája, és nagyjából minden ötödik dolgozik teljes állásban. 

    

Rámutatott, hogy a 25 százalékos foglalkoztatottsági szint viszonylag alacsony. A Németországban élő külföldiek teljes körét - Az EU-ból és a világ más tájairól érkezett bevándorlókat a menekültekkel együtt - tekintve a foglalkoztatottság 50 százalékos, a német állampolgárok körében pedig csaknem 68 százalékos.

    

Azonban a munkába álló menekültek száma várhatóan tovább emelkedik majd, az intézet becslése szerint az év végéig havonta 8500-10000 fővel.

    

A szakértő felidézte: az IAB korábban azt az előrejelzést adta, hogy a munkaerőpiaci belépés utáni első évben a menekültek csupán 10 százaléka talál munkát, főleg a nyelvtudás, az elhelyezkedéshez szükséges formális képzettség és munkatapasztalat hiánya miatt. A nyelvtudás erősödésével és a képzettségi szint emelkedésével aztán a foglalkoztatottsági arány folyamatosan javul, 5 év alatt 50 százalékra, 15 év alatt 70 százalékra emelkedhet.

    

Ha az elhelyezkedők száma az eddigi ütemben növekedik tovább, az előrejelzés beigazolódik - mondta Herbert Brückner.

    

Az IAB adatai szerint leginkább a pakisztáni menekültek sikeresek a német munkaerőpiacon, körükben 40 százalékos a foglalkoztatottság. Magas a foglalkoztatottság a nigériai és az iráni menekülteknél is, az eritreaiak, afganisztániak, irakiak és szomáliaiak körében pedig átlagos. A menekültek legnagyobb csoportját alkotó szíriaiak elmaradnak az átlagtól, eddig minden ötödik talált munkát.

    

A menekültek főleg olyan állásban dolgoznak, amelyben jó német nyelvtudás nélkül is boldogulnak. Csaknem egyharmaduk időszakosan dolgozik, munkaerő-kölcsönző cég alkalmazásában. A vendéglátásban 11 százalékuk dolgozik, és szintén 11 százalék szolgáltató vállalatoknál, például takarító, szállítmányozási vagy vagyonvédelmi, biztonsági cégeknél helyezkedett el. Az iparban dolgozók aránya elenyésző, ami a képzettségükkel, szakmai tapasztalataikkal függ össze - mondta az IAB szakértője, rámutatva, hogy a jellemzően a kevéssé iparosodott országok köréből származó menekültek közül sokan a hazájukban is a szolgáltató szektorban dolgoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában