Ország-világ

2018.05.31. 20:20

Az észak-írországi abortusztilalom ellen tüntettek Belfastban

Az észak-írországi abortusztörvény drákói szigora ellen tüntettek női érdekképviseleti szervezetek csütörtökön Belfastban.

Az Ír Köztársaságban tartott múlt heti népszavazáson az ír választók kétharmada a terhességmegszakítást gyakorlatilag minden esetben tiltó, 35 évvel ezelőtti alkotmánymódosítás elvetésére voksolt. Azóta számos felhívás hangzott el brit politikusok és női jogvédő szervezetek részéről arra, hogy Észak-Írországban is töröljék el az abortusz szinte teljes tilalmát előíró törvényt.

    

Észak-Írországban - amely nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt - a helyi törvény még nemi erőszak vagy vérfertőző kapcsolat következményeként létrejött terhesség esetén sem engedi az abortuszt, és akkor sem, ha a magzatról a szűrővizsgálatokon kiderül, hogy olyan súlyos fejlődési rendellenességekkel jön a világra, amelyek reménytelenné teszik életben maradását. 

    

Az illegális abortuszért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható Észak-Írországban.

    

A belfasti felsőbíróság előtt tartott csütörtöki tüntetés számos résztvevője e törvénnyel nyíltan dacolva abortusztablettát vett be, és amikor a rendőrség őrizetbe akarta őket venni, a tömeg ezt megakadályozta. A rendőrök rövid patthelyzet után végül felhagytak az őrizetbe vételi kísérlettel és távoztak a helyszínről.

    

Eleanor Crossey Malone, az észak-írországi feminista mozgalom vezetője, a tüntetés egyik szervezője a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: Észak-Írországban "középkori" abortusztörvény van érvényben, de az írországi népszavazás után az észak-írországi nők ezt többé nem hajlandók eltűrni.

    

Hozzátette: a nők Észak-Írországban is rendszeresen használják az Egyesült Királyság más országrészeiben törvényesen beszerezhető abortusztablettát, csak nem beszélnek róla senkinek, mivel életfogytig tartó börtönbüntetést kockáztatnak. 

    

Becslések szerint évente átlagosan ezer nő utazik Észak-Írországból Angliába terhességmegszakítás végett. Az 1967-ben kelt nagy-britanniai abortusztörvény a terhesség 24. hetéig engedélyezi az abortuszt, de e jogszabály hatálya nem terjed ki Észak-Írországra.

   

Az írországi népszavazás után Leo Varadkar ír miniszterelnök egyenes utalást tett arra, hogy amint az írországi törvénymódosítási folyamat végbemegy, az észak-írországi nők Írországban is végeztethetnek majd terhességmegszakítást.

    

Az észak-írországi abortusztörvény esetleges módosítása a belfasti parlament hatáskörébe tartozna. Tavaly január óta azonban - egyelőre feloldhatatlannak tűnő belpolitikai viták miatt - nem működik Észak-Írországban a brit fennhatóságot pártoló többségi protestáns közösség legnagyobb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és a britellenes katolikus mozgalom vezető pártja, a Sinn Féin alkotta felekezetközi önkormányzat, így a londoni parlamentnek elvileg módja lenne saját hatáskörében módosítani az észak-írországi abortusztörvényt.

    

A helyzetet bonyolítja mindazonáltal, hogy a Nagy-Britanniában kormányzó Konzervatív Párt a tavaly júniusi előrehozott választásokon elveszítette addigi alsóházi többségét, és azóta a DUP külső eseti támogatásától függ fennmaradása, a DUP viszont mereven elveti az észak-írországi abortusztörvény enyhítésének gondolatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában