Ország-világ

2018.04.06. 14:57

Orbán: a magyarok és a lengyelek célja megőrizni Közép-Európát nemzetinek és kereszténynek

A magyarok és a lengyelek útja, harca közös, céljuk felépíteni és megvédeni otthonunkat, Közép-Európát, és megőrizni nemzetinek és kereszténynek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a fővárosban annak az emlékműnek az átadásán, amely Lech Kaczynski egykori lengyel államfőnek, a 2010-es szmolenszki tragédiának állít emléket.

Olyan Közép-Európát akarunk - emelte ki a budafoki ünnepségén a kormányfő -, amelyet "nem lehet fehér asztalok mellett felosztani", amelyről nem dönthetnek nélküle, amely nem engedi magát megfélemlíteni, megleckéztetni, ahol a nemzetek kiállnak egymásért, ahol magától értetődően mi döntjük el, kit engedünk be a területünkre, és ahol "a saját törvényeink és igazságunk szerint élhetünk".


Orbán Viktor hangsúlyozta: "hiszünk az összefogás erejében", és a most átadott emlékmű azt üzeni, hogy megőrizzük Katyin és Szmolenszk emlékét, felépítjük és megőrizzük azt a Közép-Európát, amelyet e tragédiák áldozatai megálmodtak. 


Több tiszteletet Lengyelországnak, több tiszteletet Magyarországnak! - hangoztatta a miniszterelnök.


A kormányfő szerint ahogy eddig, úgy a jövőben is mindig számíthat Lengyelország Magyarországra. Közölte: Lengyelország Közép-Európa vezető országa. Ez a Közép-Európa a magyarok jövője is, ezért amikor Lengyelországot támadják, Közép-Európát támadják és bennünket is támadnak - magyarázta. Hozzátette: amikor kiállunk Lengyelország mellett, tesszük ezt a magyar-lengyel barátságért és mert kiállunk magunkért is.


Orbán Viktor azt mondta: 27 éve ő is azt gondolta, hogy Európa a jövőnk, de ma azt látni, hogy "mi vagyunk Európa jövője".


Megjegyezte: vannak rejtélyes dolgok az életben, ilyen a barátság és a népek barátsága. Nem kell ezt megérteni, csak hagyni kell, hogy a mélyből táplálkozó magyar-lengyel barátság "egyszerűen körülöleljen és vigyen a jövő felé" - fogalmazott.

 

Emlékművet állítottak a szmolenszki katasztrófa áldozatainak Budapesten
A 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnökről a miniszterelnök felidézte: 2008-ban találkozott vele utoljára a Varsó melletti elnöki rezidencián, ahol a magyar-lengyel barátság jövőjéről és lehetőségeiről beszéltek. 


A magyar és lengyel nemzet barátságát "testvériséggé edzették" az évszázadok csapásai, sorsközösségük nem csak hazájuk földrajzi közelségéből fakad, és gyökereik is egymásba fonódtak - mondta. Hozzáfűzte: a történelem sorsfordító pillanataiban újra és újra megtalálják egymást, testvériségük a szabadságért érzett közös szenvedélyből és az érte vívott közös harcból fakad.


Orbán Viktor közölte: ma közösen emlékeznek a nyolc évvel ezelőtti tragédiára, fejet hajtanak az áldozatok előtt és hitet tesznek az általuk képviselt küldetés előtt. Lech Kaczynski kiváló jogtudós, a Szolidaritás elszánt harcosa, köztárasági elnök volt, aki hűségesen ragaszkodott az elveihez - mondta. Úgy vélte, a magyarok igaz barátjuknak tartották, és hálás szívvel emlékeznek a közép-európai politikusra. 


Kiemelte: olyan Közép-Európát akarunk, ahova soha nem térhetnek vissza a 20. században átélt szörnyűségek, ezért az emlékezés közben a szmolenszki áldozatoktól  örökölt feladatokra is összpontosítani kell.


Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke arról beszélt, hogy az átadott emlékmű azt üzeni: Magyarország szolidáris a katyini és a szmolenszki tragédia áldozataival és hozzátartozóikkal, szolidáris Lech Kaczynski egykori lengyel államfővel és testvérével, Jaroslaw Kaczynskivel. Szmolenszk máig tisztázatlan hátterű tragédiája pár nappal a sorsfordító 2010-es magyar választás előtt következett be - emlékeztetett. Hozzátette: a két nép történelmi pillanatai elválaszthatatlanok egymástól, sorsközösségük napjainkban is valóság, ezt az elmúlt nyolc év nemzetközi küzdelmei is bizonyították.


Németh Zsolt úgy látja, a magyar-lengyel sorsközösség vállalását fejezi ki az emlékmű is, amelynek átadását tudatos időzítették mára. Ez az emlékműállítás ugyanis értékválasztást tükröz, ígérve, hogy a választás után "ugyanezen az úton megyünk tovább", vállalva a magyar-lengyel sorközösséget - jelentette ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában