Ország-világ

2018.04.18. 00:33

Mozgási szabadságot kell biztosítani a menedékkérőknek Görögországban a legfelsőbb bíróság ítélete szerint

A görög hatóságoknak biztosítaniuk kell a menedékkérők mozgási szabadságát menedékkérelmi eljárásuk elbírálásáig a görög legfelsőbb bíróság keddi ítélete szerint.

A görög sajtó egybehangzó jelentése szerint a döntés vonatkozik azokra a migránsokra is, akik a török partokról keltek át a Görögországhoz tartozó égei-tengeri szigetekre. Ugyanakkor úgy tudni, a döntés nem visszaható hatályú, s csak azokra vonatkozik, akik április 17-ét követően érkeznek és menedékkérelmet terjesztenek elő. Az ilyen menedékkérő nem kényszeríthető arra, hogy a leszboszi, híoszi, számoszi, léroszi, vagy kószi regisztrációs központokban maradjon kérelme elbírálásáig.


A 2016-os EU-török migrációs egyezmény keretében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. Eddig az eljárás idejére a menedékkérőknek a szigeteken kellett maradniuk.


A görög törvényszék ítéletében megállapította, hogy ez a mozgáskorlátozás sérti az emberi jogokat, miközben a menekültek tömegei káros kihatással van a szigetek lakóira.


Az athéni vezetés egyelőre nem reagált az ítéletre.


A migránsokat fogadó- és regisztráló táborok jórészt túlzsúfoltak az égei-tengeri szigeteken. A legnagyobb ilyen létesítményben, az eredetileg 3000 fő fogadására tervezett Mória menekülttáborban Leszbosz szigetén a migrációsügyi minisztérium kedden közölt adatai szerint 6456-an laknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában