Ország-világ

2018.04.18. 17:18

Kesztyűbábbal etetnek egy madárfiókat a Prágai állatkertben

Kesztyűbáb segítségével eteti súlyosan veszélyeztetett rövidfarkú kitta (Cissa thalassina) fiókáját a Prágai Állatkert, hogy szaporodásra képes, egészséges felnőtt példány váljon belőle.

Kesztyűbáb segítségével eteti súlyosan veszélyeztetett rövidfarkú kitta (Cissa thalassina) fiókáját a Prágai Állatkert, hogy szaporodásra képes, egészséges felnőtt példány váljon belőle. Az intézmény munkatársai azután vették gondjukba az akkor még csak tojásban lévő fiókát, hogy a szülők kidobták a tojást a fészkükből.


Az egy hónappal ezelőtt kikelt fióka még mindig inkubátorban lakik és gondozói egy felnőtt példányra hasonlító kesztyűbáb segítségével etetik. Az állatkert egyik gondozója, Antonín Vaidl szerint a bábura azért van szükség, hogy a madár egészséges felnőtté váljon és tudjon szaporodni, amelyre nem lenne képes, ha hozzászokik az emberekhez.

Ez egy súlyosan veszélyeztetett faj, ezért minden egyed számít.

- hangsúlyozta a szakember. Vaidl szerint a bábunak nem kell tökéletesen hasonlítania egy kifejlett példányhoz, mivel a fióka számára csak bizonyos vonások: a piros csőr, a szemek körüli fekete foltok és az élénk zöld színű háttér a fontos. Az indonéziai Jáva szigetén őshonos ritka rövidfarkú kitta és egyéb vadon élő egzotikus madarak népszerű státuszszimbólumnak számítanak hazájukban és Ázsia egyéb területein is.


A madarakra ezért komoly fenyegetést jelent az orvvadászat és a természetes élőhelyeik elvesztése a mezőgazdasági terjeszkedés, a fakitermelés és a bányászat miatt. A rövidfarkú kitta a világ egyik leginkább veszélyeztetett madara. A becslések szerint mindössze nagyjából ötven példány él belőlük a vadonban, további ötven különböző állatkertekben. Európában nagyjából harminc példány él Nagy-Britanniában és Prágában.


A Prágai Állatkert jelenleg hat példánynak, köztük két fiókának ad otthont. Az észak-angliai Chester állatkertje hat pár madarat hozott Ázsiából Európába 2015-ben. Ezek közül egy pár Prágába, egy másik a Jersey-i Állatkertbe került a fajmentési projekt keretében.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában