Ország-világ

2018.04.13. 08:15

Brit kabinetülés: "cselekvésre van szükség" a vegyi fegyverek újabb bevetésének megakadályozására

Megállapodás jött létre arról, hogy Theresa May folytassa együttműködését az Egyesült Államokkal és Franciaországgal a nemzetközi reakció összehangolása végett.

A brit kormány szerint "cselekvésre van szükség" annak megakadályozására, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ismét vegyi fegyvert vethessen be.


Theresa May brit miniszterelnök csütörtökre kabinetülést hívott össze annak megvitatására, hogy London milyen választ adjon a szíriai Dúma városában állítólag múlt szombaton történt vegyifegyver-használatra.

    

A Downing Street által csütörtök este kiadott közlemény szerint a kabinetértekezlet megállapította, hogy "nagy valószínűséggel" az Aszad-rezsimet terheli a felelősség a támadásért, amelyről a szíriai ellenzéki erők számoltak be.

    

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása nem tér ki arra, hogy a kabinetülésen született-e konkrét döntés a lehetséges brit válaszlépésekről, de a közlemény szerint megállapodás jött létre arról, hogy Theresa May folytassa együttműködését az Egyesült Államokkal és Franciaországgal a nemzetközi reakció összehangolása végett.

    

Egybehangzó brit médiaértesülések szerint May már a csütörtöki kabinetülés előtt azt pártolta, hogy Nagy-Britannia akár parlamenti szavazás nélkül is csatlakozzon a szíriai rezsim elleni nemzetközi katonai fellépéshez, ha ilyen beavatkozásról döntés születik.   

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov csütörtökön ismertetett felmérése szerint azonban a brit választók jelentős hányada ebben nem támogatná a miniszterelnököt.

    

A YouGov több beavatkozási lehetőségről kérdezte a vizsgálatba bevont 1600 fős választói csoportot.

    

Arra a kérdésre, hogy támogatnák-e, ha a brit fegyveres erők manőverező robotrepülőgépeket vetnének be a szíriai rezsim katonai célpontjai ellen, a megkérdezettek alig 22 százaléka válaszolt igennel, 43 százalék ellenezte ezt a lehetőséget.

    

Még nagyobb arányú, 50 százalékos lenne az elutasítottsága annak, hogy más szövetséges erők oldalán brit szárazföldi alakulatok vonuljanak be Szíriába a polgári lakosság megvédésére. Ezt a lehetőséget is csak 22 százalék pártolná.

    

A YouGov felmérése szerint abszolút többség, 51 százalék ellenezné, ha a brit fegyveres erők más szövetséges hadseregekkel együtt Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmának megdöntése végett kezdenének katonai akcióba Szíria területén. Ezt a megkérdezettek 17 százaléka helyeselné.

    

A cég által felvetett beavatkozási lehetőségek közül csak a szíriai légtérben érvényesítendő repülési tilalomnak volt jelentős támogatottsága: ezt a felmérésbe bevont britek 60 százaléka pártolná, és csak 9 százalékuk ellenezné.

    

A csütörtöki kabinetülésről este kiadott hivatalos közlemény szerint azonban az értekezleten egyetértés volt abban, hogy nem lehet "szó nélkül hagyni" a vegyi fegyverek használatát, mivel az ilyen fegyverek bevetése a nemzetközi jog további erózióját jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában