Ország-világ

2018.03.02. 13:35

Újra őrizetben Czeglédy Csaba

Több portál szerint Czeglédyt visszavitték a szegedi börtönbe, ahonnan csütörtökön szabadult.

Szombat, 7.31 - Egy másik, de a korábbi gyanúval összefüggő bűncselekményre hivatkozva került újra előzetesbe Czeglédy Csaba 


Péntek este újból őrizetbe vették Czeglédy Csabát. A csalással vádolt, de a választáson független képviselőként induló Czeglédy mentelmi jogát péntek délután függesztette fel a választási bizottság, este már rendőrök várták szombathelyi lakásánál. Több portál szerint Czeglédyt visszavitték a szegedi börtönbe, ahonnan csütörtökön szabadult.


Korábban - A legfőbb ügyész indítványozta Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését


A legfőbb ügyész pénteken indítványt tett a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére - közölte a Legfőbb Ügyészség.


A Legfőbb Ügyészség az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indított nyomozást, amelyet a Csongrád Megyei Főügyészség felügyel. A nyomozásban Czeglédy Csabát több mint hatmilliárd forint vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki.


Hozzátették: az öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy Csaba 2017. június 15-től előzetes letartóztatásban volt, amelynek határidejét a bíróság legutóbb 2018. március 15-éig hosszabbította meg.


Czeglédy Csaba eddig előzetes letartóztatásban volt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt. Csütörtök este azért szabadulhatott a szegedi Csillag börtön Dorozsmai úti épületéből, mert hivatalosan is képviselőjelölt lett, így mentelmi jog védi.


Emlékeztettek arra is, hogy Czeglédy Csabát csütörtökön országgyűlési képviselőjelöltként jogerősen nyilvántartásba vették - A képviselőjelöltet az Országgyűlésről szóló törvény alapján a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg mentelmi joga fennáll.


Ezért a Csongrád Megyei Főügyészség csütörtökön - Czeglédy Csaba képviselőjelöltként történt jogerős nyilvántartásba vételét követően - jogszabályi kötelezettségének eleget téve a nyomozást felfüggesztette, és Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását megszüntette - írták. Hozzátették: az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezése szerint az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél. A mentelmi jog felfüggesztése esetén a büntetőeljárás folytatható.


A legfőbb ügyészség közölte: Polt Péter legfőbb ügyész pénteken indítványt tett az NVB elnökénél Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére. Az indítványról az NVB határoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában