Ország-világ

2018.03.25. 21:17

Szkripal-ügy: A Kreml szerint a banditizmussal határosak London vádjai

A Kreml szóvivője "abszurdnak" nevezte, hogy sem Nagy-Britannia, sem az EU nem fogalmazott meg világos vádakat Oroszországgal szemben a mérgezéses ügy kapcsán.

Moszkva szerint a banditizmussal határosak a Szkripal-ügyben Oroszországgal szemben megfogalmazott brit vádak - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz NTV televízióban vasárnap sugárzott nyilatkozatában. "Ez példátlan arcátlanság. Főleg az, hogy még senkinek nem volt dolga olyan helyzettel, amelyben egy országot olyasmivel vádolnak, amit meg sem fogalmaztak és nem is igyekeznek megfogalmazni. Megállapítottuk, hogy ezek teljesen precedens nélkül álló, talán a banditizmussal határos nemzetközi ügyek" - fogalmazott Peszkov. "És mi áll emögött? Nagy-Britannia belső problémái, esetleg Nagy-Britannia problémái a szövetségeseivel való viszonyában, avagy valami más? Ez valószínűleg nem a mi dolgunk. A mi dolgunk az, hogyan birkózzunk meg ezzel a provokációval" - tette hozzá.


Szóvivője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megőrizte "abszolút nyugalmát és abszolút kitartását" a konfliktusban, és elsősorban Oroszország belső ügyeire összpontosít. Emlékeztetett arra, hogy Putyin korábban az üzente a briteknek: először oldják meg maguk ezt az ügyet, amely a területükön történt, és csak azután forduljanak másokhoz. Peszkov a Mir 24 televíziónak nyilatkozva az uniós szolidaritás megnyilvánulásaként értékelte, hogy az EU konzultációra visszarendelte moszkvai nagykövetét. Ugyanakkor "abszurdnak" nevezte, hogy sem Nagy-Britannia, sem az EU nem fogalmazott meg világos vádakat Oroszországgal szemben.


 Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Nagy-Britannia "fekete PR-t és világméretű ellenreklámot" folytat Oroszország ellen. Szavai szerint az ügyet a tények szempontjából vizsgálva "Londonnak egyszerűen nincs meg a bizonyítékbázisa" ahhoz, hogy "fedezni tudja magát". Úgy vélekedett, hogy a brit kormányfőt és politikai vezetést csak a világméretű, elsősorban az EU- és a NATO-partnerek által biztosított támogatás "mentheti meg". Kifogásolta, hogy miközben a londoni orosz nagykövet jegyzékeire csak írásos üzeneteket kap a brit külügyminisztériumtól, a brit hatóságok sajtóértesülések szerint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) hozzáférést biztosítottak Szkripalékhoz, vagy olyan személyekhez, akiket Szkripaléknak mondanak. Kifogásolta, hogy Nagy-Britannia céltudatosan még az OPCW-vel való együttműködést is titkosította, hogy manipulálni tudja az információkat és Moszkva csak a médiának való kiszivárogtatásokból értesül. A szóvivő szerint a brit fél tevékenységének színvonalát a "kapkodás" és "a belső koordináció teljes hiánya" jellemzi.

Volt kettős ügynököt mérgeztek meg


Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati országok nyilatkozataikban felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában