Ország-világ

2018.03.23. 19:37

NVB: a legelső külképviseleti szavazókör nyitása előtt léphet vissza a jelölt

Ez azt jelenti, hogy legkésőbb április 7-én, közép-európai idő szerint 11 óráig léphetnek vissza az egyéni választókerületben induló jelöltek.

A legelső külképviseleti szavazókör megnyitása előtt, vagyis április 7-én, közép-európai idő szerint 11 óráig léphetnek vissza az egyéni választókerületben induló jelöltek az áprilisi országgyűlési választáson a Nemzeti Választási Bizottság pénteken elfogadott iránymutatása szerint.


Az NVB iránymutatása alapján - amelyet 12:5 arányban fogadtak el - az országgyűlési képviselők választásán a szavazás megkezdésének időpontja, a külképviseletek jelenlegi elhelyezkedésére tekintettel, közép-európai idő szerint 11 óra. (Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, legkorábban a Rio de Janeiro-i külképviselet nyit ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor.)    


Az iránymutatás szerint annak érdekében, hogy a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben azonos adattartalmú szavazólapokon történhessen a szavazás, az egyéni választókerületi jelöltek eddig mondhatnak le jelöltségükről.    


A lemondó nyilatkozat személyesen, teljes bizonyító erejű magánokiratban, vagy közokiratba foglalt meghatalmazás eredeti példányával rendelkező meghatalmazott általi átadásával tehető meg.    


Az NVB-ben hosszas vita volt arról, mely időpontban határozzák meg a szavazás megkezdését.  

Avarkeszi Dezső (DK), G. Szabó Dániel (Momentum Mozgalom) és Fazekas Tamás (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) delegált amellett érvelt, hogy a lehető legkésőbbi időpontban, a magyarországi szavazás megkezdésének időpontjában - vagyis vasárnap reggel 6 órában - határozzák meg a szavazás kezdetét.


Avarkeszi Dezső arra hivatkozott, akadályozná az ellenzéki összefogás sikerét, ha ennél korábbi időpontban határoznák ezt meg.

Fazekas Tamás azt hangsúlyozta, a magyarországi választókat kell előnyben részesíteni a külképviseleteken szavazókkal szemben és vállalni kell, hogy a minél későbbi időpont adott esetben azt eredményezi, hogy a külképviseleteken korábban leadott szavazatok között lesznek olyanok, amelyek visszalépett jelöltre lettek leadva.    

Rádi Péter, Tóta Áronné, Bozsóki Éva, Boda Pál delegált tagok pedig a külképviseleti szavazás megkezdésének időpontját támogatták a szavazás kezdeteként.

Rádi Péter kiemelte: az a jelölt, aki vasárnap 5 óra 59 perckor lép vissza, megsérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, hiszen a vasárnapi visszalépés azt jelenti, hogy a szavazatszámláló bizottság már nem tudja őt lehúzni a szavazólapról, és megtéveszti a választópolgárokat, akiknek eddig kampányolt.

Bozsóki Éva szerint minél későbbi időpontban határozzák meg a szavazás kezdetét, annál több érvénytelen szavazat lehet, hiszen a vasárnap visszalépőkre már esetleg adtak le a külképviseleteken voksokat.    


Az NVB végül 12:5 arányban elfogadta az iránymutatást, nemmel szavazott Avarkeszi Dezső, Bodolai László (LMP), Fazekas Tamás, G. Szabó Dániel, Szijj-Sarkadi Zsuzsanna (Együtt).    


Az NVB iránymutatását jegyzőkönyvi döntéssel hozta meg, így ellene nem kérhető jogorvoslat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában