Ország-világ

2018.03.24. 09:34

Meghalt a pénteki franciaországi túszdrámában megsebesült csendőr - fotók

Önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Az államfő hősnek nevezte. Egy nőt és egy fiatalkorú fiút ma őrizetbe vettek, és robbanószerkezeteket találtak a szupermarketben.

Életét vesztette a pénteki dél-franciaországi túszdrámában megsebesült csendőr, aki önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig - közölte Gerard Collomb francia belügyminiszter. Szombat reggel a miniszter a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy Arnaud Beltrame a hazájáért halt meg.

 

Arnaud Beltrame, a hős csendőr alezredes. Fotó forrása: Gerard Collomb facebook oldala

 

"Franciaország sohasem feledkezik meg hősiességéről, bátorságáról és az áldozatról", amelyet hozott

- tette hozzá. Méltatta a csendőrt az államfő is. Emmanuel Macron hősnek nevezte őt, és úgy fogalmazott, hogy kivívta az egész francia nemzet tiszteletét és csodálatát, kivételes bátorságról és önfeláldozásról tett tanúbizonyságot.

Rendőrök a szupermarketnél és virágok a cserdőrség előtt a túszdráma másnapján Franciaországban - GALÉRIA. Fotó: MTI
A csendőr alezredes a túszejtő semlegesítésére indított rohamban sebesült meg egy rohamrendőrrel együtt. Halálával - a túszejtőt is beleszámolva - ötre emelkedett a halálos áldozatok száma. A túszdrámában további 15-en sebesültek meg.

Rendőrök állnak egy lakóépület előtt, miután rajtaütést hajtottak végre a túszejtő, a marokkói származású, 26 éves Redouane Lakdim otthonában a dél-franciaországi Carcassonne-ben. Fotó: MTI

Rendőrök állnak egy lakóépület előtt, miután rajtaütést hajtottak végre a túszejtő, a marokkói származású, 26 éves Redouane Lakdim otthonában a dél-franciaországi Carcassonne-ben. Fotó: MTI


A támadó, a marokkói származású carcassonne-i lakos, Redouane Lakdim - aki azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozik - péntek délelőtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt vezetőjére és utasára, egyikük meghalt. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt - egyiküket megsebesítette a vállán -, majd egy közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. Arnaud Beltrame, a csendőrség 45 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig.


Lakdim magányos elkövető volt, aki kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a rendőrség előtt, megfigyelték, de nem tudtak a radikalizálódásáról. Később a francia hatóságok közölték, hogy őrizetbe vettek két embert a bűnüggyel összefüggésben. Az egyik egy nő, aki kapcsolatban állt az elkövetővel, illetve egy 2000-es születésű fiatalkorú fiú, aki barátja volt Lakdimnak. Édouard Philippe kormányfő és Emmanuel Macron terrorcselekménynek nevezte a túszejtést.

 

Robbanószerkezetek a szupermarketben

Három házi készítésű robbanószerkezetet találtak a nyomozók abban a dél-franciaországi szupermarketben, ahol a pénteki túszdráma lezajlott - közölte szombaton egy neve elhallgatását kérő francia igazságügyi illetékes. Egy 7,65 milliméter kaliberű pisztolyra és egy vadászkésre is bukkantak a Trebes városában lévő bevásárlóközpontban. A 25 éves marokkói származású elkövető, Redouane Lakdim - aki azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozik - négy embert megölt és 15-öt megsebesített, mielőtt a rendőrök végeztek vele. Egyelőre nem tudni, hogy a szupermarketben talált kés és pisztoly a támadónál volt-e, amikor megkezdte akcióját.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában