Ország-világ

2018.03.07. 12:21

Már több mint 1300 képviselőjelöltet vett nyilvántartásba a választási bizottság

Ez azt jelenti, hogy átlagosan több mint 12 jelölt indulna egy-egy választókerületben.

Több mint 1300 egyéni választókerületi jelöltet vettek már nyilvántartásba a választókerületi választási bizottságok. A választási bizottságoknak péntek éjfélig még több mint ezer jelölt nyilvántartásba vételéről kell dönteniük.


Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda szerda reggeli adatai szerint 3005 jelöltet jelentettek be határidőig, ebből 88 független, a többit összesen 75 jelölőszervezet állította.

    

A választási bizottságok 1307 jelöltet már nyilvántartásba vettek: közülük 29-en függetlenek, a többiek 61 jelölőszervezethez tartoznak. Összesen 581 jelölt nyilvántartásba vételét tagadták meg, ebből 11 független. A választástól már visszalépett 3 független jelölt, valamint további 33 párt 50 jelöltje.

    

A Fidesz-KDNP-nek 106 egyéni választókerületi jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak és az LMP-nek 104-104, a Momentum Mozgalomnak 76, az MSZP-Párbeszédnek 58, a Magyar Munkáspártnak 53, az Összefogás Pártnak 51, a DK-nak 46 nyilvántartásba vett jelöltje van.

    

Huszonhétnél több egyéni jelöltjét vették már nyilvántartásba a Magyar Igazság és Élet Pártjának (42), a Kell az Összefogás Pártnak (41), a Magyarországi Cigánypártnak (39), a Családok Pártjának (38), a Közös Nevező 2018-nak (37), a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak (35), az Együttnek és az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak (30-30), valamint a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának (29).

    

Az NVI adatai szerint az országos listájukat kedd délután 4 óráig bejelentő pártok közül néhány esetében várhatóan nem lesz meg az országos lista állításának feltétele. Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek a fővárosban és kilenc megyében összesen legalább 27 egyéni választókerületben jelöltet tudtak állítani.

    

Az NVI adatai szerint az Alternatív magyar Néppártnak mindössze 11 bejelentett jelöltje van, ez azt jelenti, hogy a párt nem tudja teljesíteni az országos listaállítás minimum jelöltszámát. Ugyanez a helyzet az Összefogás a Civilekért Párttal, amelynek 19 bejelentett jelöltje van, és a Tenni Akarók Magyarországért Párttal, amelynek 26 bejelentett jelöltje van.

    

Kétséges, hogy nyilvántartásba veszik-e az Együtt a Magyar Kisebbségekért és Hátrányos Helyzetűekért Párt országos listáját, a pártnak ugyanis 29 bejelentett jelöltje van, ebből 12-t már - nem jogerősen - elutasítottak a választási bizottságok. A Közösen Egymásért Demokratikus Néppártnak 45 bejelentett jelöltje van, de 20-at már - nem jogerősen - elutasítottak a választási bizottságok, egy jelölt pedig visszalépett.

    

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek a hétfő délutáni határidőig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, azokat leadták a választási bizottságnál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették. Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon, azaz pénteken veszik nyilvántartásba.

   

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n. Várhatóan a bejelentett jelöltek száma már nem fog változni, de a nyilvántartásba vett jelöltek számára vonatkozó adatok még folyamatosan emelkednek péntekig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában