Ország-világ

2018.03.17. 08:00

Már majdnem mindenki dolgozik

...aki képes rá. Egyetlen falu kivételével a Győri, a Pannonhalmi és a Téti járás minden településén jobb a munkanélküliségi helyzet, mint az országos átlag. Az elmúlt két évben jelentős javulás következett be.

Hancz Gábor

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat minden hónapban közzéteszi a munkanélküliségi adatokat településenkénti bontásban. A legfrissebbek a tavaly decemberiek – ezekből gyűjtöttük ki a térség három járásának, a győrinek, a pannonhalminak és a tétinek a számait. Van, ahol nincs egyetlen álláskereső sem


Legutóbb két éve írtunk erről a témáról, a 2016. januári adatok alapján. Akkor az országban 359 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében öt és fél ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ami 5,2, illetve 1,8 százalékos rátát jelentett. Azóta nem változott, hogy Győr-Moson-Sopron van a legjobb helyzetben, az adatok azonban jelentősen javultak. Az országos ráta már csak 3,7, a megyei pedig 1 százalékos; az előbbi 255 ezer, az utóbbi 3100 álláskeresőt takar.

 

A járműipar a térség egyik húzóágazata, amelynek egyik fontos helyi szereplője a Rába Járműipari Holding Nyrt. Fotó: H. Baranyai Edina

A járműipar a térség egyik húzóágazata, amelynek egyik fontos helyi szereplője a Rába Járműipari Holding Nyrt. Fotó: H. Baranyai Edina


1 százalék


Ennek megfelelően a települési számok is jobbak lettek. Igaz, az élen legutóbb is olyan falu állt, ahol egyetlen álláskereső sem szerepelt a rubrikában: Árpás. Most a szintén a Téti járásban található Rába-parti Mérges neve mellett szerepel nulla, ami ebben az esetben nem semmi. Ebben persze szerepet játszhat, hogy az aprócska helységben száznál is kevesebben élnek. Feltűnő, hogy míg két éve mindössze négy község – Árpás, Kunsziget, Mezőörs és Győrzámoly – neve mellett virított 1 százalékosnál kisebb mutató, most már 30 ilyen település van.


Az egyik ilyen falu a megyeszékhellyel szomszédos Kisbajcs, ahol mindössze egyetlen álláskeresőt tartottak nyilván. Ez 0,16 százalékos rátát jelentett. Kamocsai Sándor polgármester kérdésünkre megerősítette a hivatalos adatokat: a faluban gyakorlatilag nincs munkanélküli. "A kedvező adat magyarázata egyrészt Győr közelsége, másrészt az, hogy azért helyben is vannak munkahelyek. A Bácsai Agrár Zrt. hetven-nyolcvan embert foglalkoztat nálunk, az Előre Halászati Szövetkezet is vagy hatvannyolcvanat. Emellett van néhány jól menő vállalkozás is itt, illetve a Pannon-Víz Kisbajcshoz tartozó szőgyei telepén szintén dolgozik nyolc-tíz helyi ember" – sorolta az elöljáró. Szerinte a probléma inkább a munkaerőhiány, a kevés szakmunkás, amit mutat, hogy az önkormányzatnak mindössze egy közmunkása van – ő szociális tevékenységet, idősgondozást végez. "Többre nem is tudtam pályázni, mert egyszerűen nincs ember, akit felvehetnék" – magyarázta Kamocsai Sándor.

 

A kedvező munkaerőpiaci mutatókban nagy szerepe van a győri Audi-gyárnak is.

A kedvező munkaerőpiaci mutatókban nagy szerepe van a győri Audi-gyárnak is.A Győrtől való távolság sem mindig meghatározó


A lista legvégén a két évvel ezelőtti cikkben Fenyőfő szerepelt, ahol 10 álláskereső volt, ami egészen magas, 11,8 százalékos rátát jelentett. Most is az aprócska bakonyi falu az utolsó, nagy különbség azonban, hogy az arány a harmadára csökkent. A helyezésben szerepet játszhat, hogy a három járás, sőt, egész Észak-Dunántúl legnagyobb munkaadója Győr, amelytől ez a település helyezkedik el a legtávolabb, mintegy 50 kilométerre.


Ettől függetlenül tény, hogy a megyeszékhelytől való távolság nem minden esetben meghatározó: az élmezőnyben és a sereghajtók között egyaránt vannak a várostól viszonylag távoli helységek. (A sereghajtó szó használata ugyanakkor már-már túlzás, tekintve, hogy olyan kicsik a különbségek az egyes települések között.)


Még emelkedhet a foglalkoztatottak száma


A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya is azt hangsúlyozta lapunk kérdésére, hogy tavaly a megye valamennyi járásában folyamatosan fennálltak a teljes foglalkoztatottságra jellemző mutatók. Ezen belül persze voltak nüansznyi különbségek: a Győri járásban 1,5, a Pannonhalmiban 2, míg a Tétiben 1 százalékos volt az álláskeresők aránya az év végén.


A helyzet ráadásul még tovább javulhat, az első negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés legalábbis erre utal. Ehhez adatokat több mint 300 munkáltató szolgáltatott, amelyek összesen mintegy 47 ezer embert foglalkoztatnak. Eszerint a második negyedévben 1 százalékkal, egy éven belül pedig 2,1 százalékkal emelkedhet a foglalkoztatottak száma a közfoglalkoztatottakkal együtt. Létszámemelkedéssel a cégek kereken fele számol, 45 százaléka csökkenést prognosztizál, változatlan létszámmal pedig 5 százalék kalkulál a következő három hónapon belül.

 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában