Ország-világ

2018.03.08. 16:50

LMP: Magyarországot élhetőbb hellyé kell tenni a nők számára

A nőknek helyet kell kapniuk a közéletben, fel kell számolni a nemek közötti bérszakadékot, növelni kell a kereseteket a női szakmákban és segíteni kell a kisgyermekes anyák munkába állását - a többi között ezek megvalósítását ígéri kormányra kerülése esetére az LMP annak érdekében, hogy Magyarország élhetőbb legyen a nők számára.

A párt javaslatait Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt és Demeter Márta országgyűlési képviselő ismertette a nemzetközi nőnapon tartott sajtótájékoztatójukon. 

    

Szél Bernadett szerint a jelenlegi kormányban nincs meg a politikai akarat a nők helyzetének javítására, és egyáltalán nem foglalkoznak azokkal a nőket érintő kérdésekkel, amelyek a családpolitikán kívül esnek. 

    

A parlament tagjainak mindössze 10 százaléka nő, holott a társadalom 52 százalékát adják, sem a bérekben, sem a pozíciók betöltésénél nincs esélyegyenlőség a nemek között - sorolta kifogásait, hozzátéve: a társadalom is kiegyensúlyozottabb, ha a nők nagyobb szerepet kapnak. 

    

Demeter Márta azt hangsúlyozta: az LMP kormányában felelőst jelölnének ki a nők munkába állásának segítésére. Törekednének a munkaadók szemléletének megváltoztatására, és családbarát közszféraprogramot indítanának. Rövidített munkaidőt tennének lehetővé a kisgyermekeseknek, és járulékkedvezménnyel ösztönöznék a rugalmas foglalkoztatásukat.         

    

Online képzésekkel is segítenék a kisgyermekes anyákat, és mindenki számára elérhetővé tennék a bölcsődéket, emellett az erőszakot szenvedett nők számára 24 órás kórházi fogadópontokat alakítanának ki, ahol minden eligazítást megkapnának az érintettek. Az LMP a városokat is biztonságosabbá tenné - tette hozzá. 

    

Beszámolt arról is: az LMP kezdeményezésére várhatóan összeül az Országgyűlés még a választás előtt, hogy egy rendkívüli ülésen döntsenek a kilakoltatások megszüntetéséről, valamint az ügynökakták kérdéséről, összegyűlt ehhez a 40 képviselői aláírás. Hozzátette: az MSZP-nek és a Jobbiknak is vannak javaslatai. 

   

A nőkkel szembeni erőszakkal kapcsolatban Szél Bernadett kérdést kapott arról, támogatja-e az LMP az Együtt vezetőjének, Juhász Péternek az indulását a választáson. Az LMP társelnöke azt felelte: az LMP-ben zéró tolerancia van az erőszakkal szemben. Emlékeztetett arra, amikor a Fidesz-frakciójában történt hasonló eset, és kifogásolta, hogy az érintettnek nem vonták meg a mandátumát, csupán kizárták a képviselőcsoportból. 

    

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e a Fiatal Családok Klubja (Ficsak) indítványát egy erőszakmentes közélet érdekében, azt felelte: megvizsgálja a kezdeményezést. 

    

A politikus ugyancsak kérdést kapott arról, hogy Bécsben szerdán késelés történt, azt követően, hogy az LMP írásban kért magyarázatot a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bécsi videójára. Szél Bernadett együttérzését fejezte ki az áldozatokkal, és azt mondta: ha az LMP lenne kormányon, Magyarország közbiztonsága rendben lenne, és garantálnák, hogy a nőknek se kelljen félniük az utcán. Utalt az Elios-ügyre, mondván, ott az egyik probléma éppen a közvilágítás elégtelensége. 

    

A videóval kapcsolatban kijelentette: az súlyosan árt az ország megítélésének, diplomáciai botrány történt, pedig "lehet késsel, villával enni" - üzente a fideszeseknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában