Ország-világ

2018.03.20. 20:20

Elpusztult a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja

A 45 éves állat régóta betegeskedett, az állatorvosok azért döntöttek az elaltatása mellett, hogy megkíméljék a további szenvedésektől.

Elpusztult a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja. A 45 éves állat régóta betegeskedett, az állatorvosok azért döntöttek az elaltatása mellett, hogy megkíméljék a további szenvedésektől - közölte kedden a kenyai vadvédelmi terület, ahol az orrszarvú élt. A Sudan nevű állat két nőstény társaságában élt a rezervátumban. 2017 végén jobb hátsó lábát fertőzés támadta meg, amelyet akkor még meggyógyítottak az állatorvosok.


Ugyanazon a lábán találtak a közelmúltban egy újabb, súlyosabb fertőzést, amelyből már nem sikerült felépülnie az állatnak. Sudan halála az északi szélesszájú orrszarvúk kihalásához is vezethet, ugyanis az alfajból már csak két nőstény - a most elpusztult hím lánya és unokája - él. A szakemberek mesterséges megtermékenyítéssel szeretnék megóvni az alfajt a kihalástól: egy déli keskenyszájú orrszarvú mesterséges megtermékenyítés révén béranyaként kihordhatná utódaikat.

 

Fotó: Lemon.hu


A mesterséges megtermékenyítéshez elpusztult orrszarvúknak a berlini Leibniz Zoológiai és Vadállatkutató Intézetben őrzött spermáit, valamint a kenyai vadvédelmi területen élő nőstények petesejtjeit használnák fel. A mesterséges megtermékenyítés 7,3 millió euróba (több mint 2 milliárd forintba) kerülne. Az Ol Pejeta vadvédelmi terület 200 ezer eurót szeretne összegyűjteni, ehhez szokatlan megoldást választott: az egyik online társkereső szolgáltatás oldalán regisztrálták Sudant.


Aki megnézi a profilját, azt egy adománygyűjtő oldalra irányítja a rendszer. Sudan 1973-ban született a mai Dél-Szudán területén. Miután fogságba ejtették több társával együtt, egy csehországi állatkertbe kerültek. Onnan szállították vissza Sudant, egy másik hímet és a két nőstényt 2009-ben a kenyai rezervátumba, szaporodniuk azonban természetes élőhelyükön nem sikerült. Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt.


Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól. A déli keskenyszájú orrszarvúból mintegy 20 ezer él Afrikában a fajmentő erőfeszítések eredményeként.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában