Ország-világ

2018.02.26. 18:13

Megmérgeztek 87 keselyűt orvvadászok Mozambikban

Orvvadászok megmérgeztek 87 keselyűt Mozambikban, a mérget egy elefánttetembe helyezték, amelyet a dögevők megettek.

Dél-afrikai természetvédők közölték, hogy legkevesebb 80 fehérhátú és hét csuklyás keselyűt öltek meg ily módon, de számos más madár is az orvvadászok áldozatává vált Mbashene térségében, ahol a mérgezés történt. A szakembereknek sikerült megmenteniük 17 megmérgezett keselyűt.  


Az elpusztult állatokat megcsonkították, ami azt jelzi, hogy a hagyományos gyógyászatban használt testrészeikért ölték meg őket. 


Vadorzók gyakran azért is megölik a keselyűket, mert azok az általuk elejtett állatok, köztük orrszarvúk és elefántok tetemei fölött köröznek, felfedve azok helyét a vadőröknek - tették hozzá a természetvédők. 


A mérsékelten veszélyeztetett fehérhátú keselyű Afrika keleti és nyugati részének Szavannáin él. Hossza mintegy egy méter, szárnyfesztávolsága két méternél is szélesebb, testtömege 4,2-7,1 kilogramm. 


A kihalás szélén álló csuklyás keselyű a Szaharától délre fekvő afrikai területeken él. Hossza 62-75 centiméter, szárnyai fesztávolsága 155-165 centiméter, testtömege 1500-2600 gramm. 


A Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint utóbbi populációja rohamosan csökken, elsősorban azért, mert folyamatosan mérgezik az állatokat, hogy szerveiket felhasználják a hagyományos gyógyászatban. A szavannák lakója, de élettere folyamatosan szűkül, életkörülményei folyamatosan romlanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában