2018.02.07. 09:17
Hidegplazmával vennék fel a harcot a gyümölcsök felületén lévő kórokozókkal ausztrál tudósok
Korábban ezt a módszert élelmiszer fertőtlenítésére sehol a világon nem alkalmazták.
Az ausztrál Hort Innovation vállalkozás kutatói felfedezték, hogy a hideg, mindössze 30-40 fokos plazma elpusztítja a friss gyümölcsök feleletén található mikrobiális kórokozókat anélkül, hogy bármilyen, egészségre ártalmas maradványt hagyna maga után - számolt be az agroinform.hu.
Ez az egyszerű és biztonságos, a termék állagát nem rongáló eljárás tehát a fertőtlenítés mellett a termékek hosszabb eltarthatóságát is biztosítja – írja a freshplaza.com-ra hivatkozva a lap.
A Hort Innovation egyben megkezdte egy német gyártmányú, hidegplazmás fertőtlenítő berendezés tesztelését, amely egyszerre 250 kg terméket befogadva igyekszik kivédeni a Salmonella, a Listeria és az E.coli fertőzéseket.
Korábban ezt a módszert élelmiszer fertőtlenítésére sehol a világon nem alkalmazták, az ausztrálok viszont 2021-ig megkezdik az eljárás és az ahhoz szükséges berendezések kereskedelmi forgalmazását.