Ország-világ

2018.02.28. 12:55

Előkerült a maffia-szál: kiderülhetett, miért kellett meghalnia a tényfeltáró újságírónak

A napokban meggyilkolt oknyomozó újságíró a szlovák politikusok Ndrangheta nevű olasz maffiacsoporthoz fűződő szálait göngyölítette fel.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonyának holttestét vasárnap éjjel találták meg: agyonlőtték őket. A 27 éves férfi az aktuality.sk szlovák hírportálnak dolgozott, tényfeltáró újságírással, azon belül leginkább adócsalással összefüggő bűnesetekkel foglalkozott. Pozsonyi sajtóinformációk szerint az újságíró az utóbbi időszakban több fenyegetést is kapott.


Most nyilvánosságra került utolsó riportja, amelyen halála előtt dolgozott - írja a bumm.sk.( Ján Kuciak cikkét az aktuality.sk portálon olvashatja teljes egészében.)


Az Aktuality.sk az Investigace.cz cseh oknyomozó újságíró központtal, az IRPI olasz újságírószervezettel (Investigative Project of Italy) és az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nemzetközi szervezettel együttműködve térképezte fel, hogyan épült be a 'Ndràngheta maffiacsoport Szlovákiába. Több maffiatag is érkezett Szlovákiába a évek során: többen vállalkozni kezdtek, uniós és egyéb támogatásokat igényeltek és kiépítették a kapcsolati rendszert a szlovák politikusok körében, főként a kormányhivatalban. Olyan összefüggések is napvilágra kerültek, amelyben Robert Fico jelenlegi tanácsadója, Mária Trošková is érintett lehet. Erről további részleteket közölt a bumm.sk.

Kelet-Szlovákiában négy 'Ndranghetához kapcsolódó maffiacsalád működik, mindegyik a mezőgazdaság területén: Vadala és Carmine Cinnante mellett a Roda és a Catroppa családja. Több tucat céget működtetnek, több tízmillió eurós vagyonnal rendelkeznek. Több ezer hektáron gazdálkodnak, amelyekre több millió eurós támogatásokat vettek fel. 


Robert Fico szlovák kormányfő, Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány 19 véleményformáló sajtótermék főszerkesztőjével találkozott kedden. A TASR hírügynökség beszámolója szerint Fico a vezető újságírók előtt elismételte: a kormány tiszteletben tartja a média társadalmi szerepét, és a sajtószabadságot a demokratikus rendszer elvitathatatlan velejárójának tekinti. A megbeszélésen kijelentették: előre megfontolt emberölésről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában