Ország-világ

2018.02.01. 11:00

Dan Brown adományából digitalizálnak középkori, okkult szövegeket Hollandiában

A Da Vinci-kód, az Inferno és Az elveszett jelkép szerzője még 2016 nyarán adományozott 300 ezer eurót az amszterdami Ritman Könyvtárnak a középkori ritkaságok digitalizálására.

Dan Brown az Inferno és Az elveszett jelkép írása közben maga is gyakran kereste fel a könyvtárat. Az intézmény falai között olyan ritkaságokat bújnak meg, mint a tudományok feltalálójának, Hermész Triszmegisztosznak egy 1472-ben kiadott Corpus Hermeticum-ja, vagy Giordano Bruno 1584-es kiadású Spaccio de la bestia trionfante-ja. Ezeken felül itt található még az Élet Fájának első nyomtatott változata, számtalan Biblia és Korán különlegesség, vagy alkímiával, mágiával, asztrológiával, teozófiával foglalkozó középkori könyv és szöveg.


Az adomány – kiegészülve egy holland kulturális alap támogatásával – lehetővé teszi, hogy a Hermetically Open archívum megközelítőleg 3500 dokumentummal bővüljön, melynek online adatbázisát bárki kedve szerint böngészheti, és a megfelelő nyelvismeret birtokában olvashatja is. A könyvtár ezzel a kisvideóval mutatja be a digitalizálás menetét:

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában