Ország-világ

2018.02.19. 22:21

Az ukrán elnök hivatala elítélte a kijevi orosz intézmények elleni nacionalista támadásokat

Kosztyantin Jeliszejev reményét fejezte ki, hogy az ukrán hatóságok "levonják a megfelelő következtetéseket, és megbüntetik azokat, akik ezeket a cselekményeket provokálták, illetve közvetlenül részt vettek bennük".

Elítélte a kijevi orosz intézményeket ért múlt hét végi nacionalista támadásokat Petro Porosenko ukrán elnök hivatalának helyettes vezetője hétfőn a Facebookon közzétett bejegyzésében.


Kosztyantin Jeliszejev reményét fejezte ki, hogy az ukrán hatóságok "levonják a megfelelő következtetéseket, és megbüntetik azokat, akik ezeket a cselekményeket provokálták, illetve közvetlenül részt vettek bennük".

    

"Teljességgel elfogadhatatlanok azok a vandál cselekedetek, amelyek Ukrajnában történtek. Méltóságteljesen kell viselkednünk, demokratikus, civilizált állam vagyunk, és nem kell másolnunk azt, amit az agresszor állam művel Ukrajna területén, vagy azt, ahogy Oroszország bánik a maga területén az ukránokkal" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte, hogy ezek az incidensek szerinte nem keltik jó hírét Ukrajnának külföldön.

    

"Ukrajna úgy határozza meg magát, mint civilizált állam, ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat, beleértve a békés megmozdulások szabadságát is. A történtek azonban nem igazán nevezhetők békésnek" - fejtette ki véleményét a tisztségviselő.

    

Február 17-18-án Halál Oroszországra elnevezéssel megmozdulásokat tartottak Kijevben az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) kezdeményezésére, amelyhez több más nacionalista csoport is csatlakozott. A résztvevők két orosz bankfiókot, az Orosz Tudományos és Kulturális Központot és a FÁK-tagállamok ügyeivel, külföldön élő oroszokkal és nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozó Roszszotrudnyicsesztvo orosz szövetségi ügynökség kijevi képviseletét érte támadás, utóbbit - az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése alapján - vasárnap tojásokkal és kövekkel megdobálták, több ablakát betörték, a falára pedig "Halál Oroszországra" feliratot festettek. Az UNIAN  beszámolója szerint a támadásokban mintegy százan vettek részt. Az ukrán hatóságok eddig senkit sem vettek őrizetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában