Ország-világ

2018.02.22. 14:48

Az érett sejtek őssejtszerű osztódása lehet a kezdete a daganatok kialakulásának

A rák kialakulása az egyes szervekben sokkal jobban hasonlít egymásra, mint korábban vélték.

Hasonlóan kezdődhet a vese, a máj, a gyomor és a hasnyálmirigy daganata, az érett sejtek néha "visszafejlődnek", gyorsan osztódó őssejtekként viselkednek egy új amerikai tanulmány szerint.


A St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem korábbi kutatása megállapította, hogy a gyomor érett sejtjei időnként úgy tűnik, mintha "visszafejlődnének" és úgy viselkednek, mint a gyorsan osztódó őssejtek.


A kutatók most azt találták, hogy a folyamat, amely bizonyos szövetkárosodások reakciójaként indul el, univerzális lehet függetlenül attól, melyik szervben zajlik le.

A gyors osztódás olyan helyzetet teremt, ami rákhoz vezethet - írta az egyetem szerdai közleményében.


Emberekben és egerekben tanulmányozták a gyomor és a hasnyálmirigy sejtjeit, egerek vese- és májsejtjeit, valamint több min 800 emberi rákos daganatot és a rákot megelőző károsodásokat.

Azt állapították meg, hogy amikor a szövetet fertőzés vagy sérülés miatt károsodás éri, az érett sejtek őssejtszerű gyors osztódásba kezdenek.


Az idősebb sejtek veszélyesek lehetnek, amikor így visszafejlődnek, mert magukkal hordozzák az összes, életük során lezajlott, esetleg rákot okozó mutációt. Mivel a gyomorban, a hasnyálmirigyben, a májban és a vesében ezek az érett sejtek ugyanazokat a géneket hozzák működésbe és ugyanazon a folyamaton mennek végig, amikor újra osztódni kezdenek, ez arra utal, hogy a rák kialakulása az egyes szervekben sokkal jobban hasonlít egymásra, mint korábban vélték.

Amikor az 1970-es években felvettük a harcot a rák ellen, a tudósok azt gondolták, minden rák hasonló. Kiderült, hogy nagyon is különböznek szervenként, sőt betegenként. Ám ha úgy van, ahogy a tanulmány sugallja és sok szervben ugyanúgy kezdenek újra szaporodni az idős sejtek, akkor elképzelhető, hogy kifejleszthetők a rák kialakulására irányuló kezelések függetlenül attól, hogy melyik szervet érinti a daganat

- magyarázta Jason C. Mills, a gasztroenterológiai tanszék professzora.


A folyamat annyiban hasonlít a programozott sejthalálhoz - ami az egészséges sejtek normális életciklusának része -, hogy úgy tűnik, a szervezet valamennyi sejtjében hasonlóan megy végbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában