Ország-világ

2018.02.07. 19:45

A zebrahal az állatvilág X-Menje

A zebrahal az öngyógyítás mestere: még súlyos sérülés után is képes regenerálni saját szívét, ráadásul nem egy fix protokoll szerint, hanem nagyon változatos módokon.

A regenerálódás során a szívizomsejtek osztódnak, hogy pótolják  az elvesztett szövetet. Nadia Mercader, a Berni Egyetem Anatómiai  Intézetének munkatársa és kutatócsapata kimutatta, hogy a  zebrahalak vagy zebradániók (Brachydanio rerio) szívizomsejtjei  nagyon rugalmasak. A regenerálódó sejtek a kifejlett szívben képesek idomulni a megsérült szívfal különböző régióinak  sejtjeihez. A zebrahalak szívizomsejtjeit a korai szívfejlődés  idején is nagy mértékű rugalmasság jellemzi - mutatott rá a Berni  Egyetem.   


Az embriók szívének fejlődése során először egy egyszerű tömlő  alakul ki, amely azonnal elkezd vért pumpálni, hogy oxigénnel lássa  el az organizmust. Ezzel egy időben kezd el növekedni a szív, ami a  kezdetleges szívtömlő végein új sejtelődök folyamatos termelődése  révén lehetséges.   


A szívtömlő sejtjeiből alakul ki általában a kifejlett szív bal  szívkamrája, a később kialakuló sejtek pedig a jobb szívkamrát és a  pitvarokat alkotják. A most bemutatott tanulmány szerint ha a  kezdeti szívtömlő izomsejtjei megsérülnek, a később keletkezett  sejtek átveszik funkciójukat saját, más feladataik ellenére.   

Az eredmények meglepték a kutatókat. "Az új ismeretek arra  utalnak, hogy egy szív különböző módokon építhető újjá, valószínűleg nem csak egy fix menetrend szerint" - mondta Mercader.  


A zebrahalszív regenerálódóképességének megértése hozzájárulhat ahhoz, hogy hasonló regeneráló eljárást fejlesszenek ki az emberi szív esetében is.  


A kutatócsoport, amelyben a madridi CNIC kutatóintézet és a  Zürichi Egyetem szakértői is részt vettek, a Nature Communications  című szaklapban mutatta be eredményeit.   


A zebrahalakról régóta ismert, hogy meglepő gyorsasággal és hatékonysággal képesek regenerálni szervezetüket. Képesek pótolni többek között uszonyaikat, látóidegüket vagy gerincvelőjüket is.   

A halak gerince mindenfajta állapotból képes meggyógyulni. A  kutatás során megtalálták azt a fehérjét, amely megmagyarázza a hal  és az emlősök gerincének regenerációjában észlelhető különbséget.  Azt remélik, hogy ezen ismeretek alapján rövidesen gerincbalesetet  szenvedett emberek gyógyítására is alkalmas módszert sikerül kidolgozni.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában