Ország-világ

2018.02.15. 08:00

A LEADER-keret a mostani uniós ciklusban töredéke a korábbinak

Az előző európai uniós ciklushoz képest a mostaniban csak aprópénz jut vidékfejlesztési Leader-pályázatokra.

Hancz Gábor

Van olyan térség, ahol a korábbi 4,4 milliárd forint hetedlét oszthatják csak ki. A kiírások megjelentek. 624 millió forint – ennyi pénz áll rendelkezésre a Kónytól Gönyűig, Kunszigettől Fenyőfőig több mint hatvan települést összefogó Pannonia Kincse LEADER Egyesületnél a mostani hétéves európai uniós ciklusban pályázatokra. Az összeg 2007 és 2013 között 4,4 milliárd forint volt. A szervezet elnöke, Horváth Gyula győrszemerei polgármester kérdésünkre elmondta: a csökkenés amiatt következett be, mert a kormány döntése értelmében most csak az uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési pénzek 5 százaléka került a LEADER-kalapba, holott az arány lehetett volna 12 százalék is. Ezzel nem értettek egyet, mert így csak aprópénzről van szó, bár – jegyezte meg – minden forrást meg kell becsülni.


Ugyanez a helyzet másutt is. A Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület munkaszervezet-vezetője, Susovits Vera tájékoztatása szerint náluk a korábbi több mint 2 milliárd forint helyett 431 millió forintos a keret. Az Alpokalja–Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület ennél is kisebb összegre, 401 millió, míg a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesületnél 385 millió forintra lehet pályázni.

 

Dunaszegen a Morotva-tavi tanösvényt hoznák rendbe LEADER-pénzből. Fotó: M.M.

Dunaszegen a Morotva-tavi tanösvényt hoznák rendbe LEADER-pénzből. Fotó: M.M.

A kiírások az elmúlt hetekben mindenhol megjelentek. Németh Tamás, a Pannonia Kincse LEADER Egyesület munkaszervezetének vezetője elmondta: keretük fele a gazdaságfejlesztést szolgálja (az arány másutt is hasonló). Ők 156–156 millió forintot osztanak szét a mikrovállalkozások között, illetve turisztikai projektekre. A maradék 50 százalékért önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak küzdhetnek: támogatás kérhető települési beruházásokra – ami lehet például épületfelújítás, játszótérépítés, térkialakítás –, ifjúsági táborok szervezésére és natúrparkok fejlesztésére.


A Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesületnél civil szervezetek eszközbeszerzését, valamint olyan programok megrendezését is segítik, amelyek a vidéki szellemi és közösségi élet fejlesztését szolgálják. Előbbire 44, utóbbira 18 millió forintot szánnak. Vállalkozások fejlesztésére 155 millió, turisztikai projektekre 55 millió forintot tettek félre.


Az Alpokalja–Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület területén többek között a munkaerőhiány enyhítését célzó Fecskeház-programhoz, a Vidék Minősége védjegyhálózat fejlesztéséhez, turisztikai projektekhez lehet segítséget kérni. A Rábaközben a legnagyobb keret, 137 millió forint a mikrovállalkozások fejlesztését szolgálja, de a helyi termékek előállításához szükséges beruházásokat szintén támogatják. Emellett jut pénz például civil szervezetek eszközbeszerzésére, kisebb ingatlanfejlesztésre, közterületek karbantartásához szükséges eszközökre, rendezvényekre, településképet javító, turisztikai vonzerőt növelő fejlesztésekre.

Most önerő is kell


Az előző uniós ciklusban a civil szervezetek, önkormányzatok 100 százalékos támogatást kaptak LEADER-projektjeikhez, most 15–25 százaléknyi saját erőt kell hozzátenniük. A vállalkozásoknál ez az arány 40–50 százalék a korábbi 30 helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában