Ország-világ

2018.01.08. 22:25

Tíz év börtönnel sújtják a homoszexuálisokat Indiában, de ez hamarosan változhat

Felülvizsgálja a homoszexualitást büntető törvényt fenntartó korábbi ítéletét az indiai legfelsőbb bíróság a testület hétfői közlése szerint.

A gyarmati időkből származó indiai büntetőtörvénykönyv 377. bekezdése alapján "a homoszexualitás és a »természetellenes szex« 10 év börtönbüntetéssel és pénzbírsággal büntetendő".

   

E bekezdést egy delhi bíróság 2009-ben már alkotmányellenesnek nyilvánította, ítéletét azonban a legfelsőbb bíróság megsemmisítette arra hivatkozva, hogy bárminemű törvénymódosításnak a parlamenten, nem pedig az igazságszolgáltatáson keresztül kell végigmennie.

    

A legfelsőbb bírósághoz azóta több homoszexuális is azzal a kérelemmel fordult, hogy vizsgálja felül korábbi ítéletét. Kérésüket azzal indokolták: attól félnek, hogy eljárást indítanak ellenük.

    

Azok a személyek, akik vállalják saját szexuális hajlamukat, nem élhetnek örökké félelemben - derül ki  a háromfős bírói testület állásfoglalásából, amelyet az NDTV nevű indiai televíziós csatorna ismertetett.


"Az, ami természetes egyeseknek, nem biztos, hogy természetes másoknak" - tették hozzá a bírók. Az, amit ezek az emberek választottak, nem hághatja át a törvényt, ugyanakkor a jogszabály keretei nem sérthetik vagy korlátozhatják az egyénnek az élethez és a szabadsághoz való elidegeníthetetlen jogát, amelyet az alkotmány 21. cikkelye rögzít - közölte a legfelsőbb bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában