Ország-világ

2018.01.29. 11:40

Náci dalokat terjesztett korábban, de nem mond le az osztrák képviselő

Hiába szólította fel Alexander Van der Bellen államfő, nem mond le mandátumáról Udo Landbauer.

Nem mond le mandátumáról Udo Landbauer, az alsó-ausztriai tartományi gyűlés vezető szabadságpárti képviselője, akiről kiderült, hogy tagja egy olyan szervezetnek, amely a kilencvenes években náci, antiszemita dalokat terjesztett.


Landbauert Alexander Van der Bellen államfő szólította fel lemondásra. Az ÖRF közszolgálati rádió kérdezte arról a szabadságpárti politikust, hogy kizártnak tartja-e, hogy lemondjon. Határozottan - válaszolta Landbauer.


Landbauernek már korábban fel kellett függesztenie tagságát abban a diákszervezetben, amelyről kiderült, hogy 1997-ben náci tartalmú daloskönyveket osztogatott.


A tavalyi parlamenti választásokon győztes konzervatív Osztrák Néppárttal (ÖVP) koalícióra lépő, a választásokon harmadikként befutó FPÖ-t egykori nácik alapították, és több tagja volt érintett neonáci botrányokban. Utóbbiakat rendre kizárták a pártból, és az FPÖ vezetősége azt állítja, hogy a tömörülés maga mögött hagyta náci múltját.


A vasárnapi választáson az ÖVP abszolút többséget szerzett Alsó-Ausztriában. Az FPÖ - noha 6,5 százalékponttal növelte megszerzett voksainak számát a korábbi választáshoz képest - csak 14,8 százalékot kapott. A néppárti Johanna Mikl-Leitner tartományfőnök már vasárnap este kijelentette, hogy nem vonja be a kormányzásba Landbauert.


Az FPÖ ellen bojkottot hirdetett Ausztria legjelentősebb zsidószervezete, a Bécsi Zsidó Hitközség (IKG), valamint Izrael is. Az IKG például nem volt hajlandó részt venni a az osztrák parlament holokausztmegemlékezésén. Az izraeli kormány ugyan fenntartja kapcsolatait Ausztriával, de nem akar közvetlen kapcsolatot a szabadságpárti miniszterekkel.


Az 1997-ben kiadott, náci tartalmú daloskönyv ügyét a rendőrség is vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában