Ország-világ

2018.01.04. 11:34

Ismét találtak olyan kínai gyártmányú tálat, amiből túl sok formaldehid oldódik ki

A megengedett határérték több mint tízszeresét mérték.

Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehid-kioldódást mért a szlovák hatóság egy, a KIK áruházakban forgalmazott, Kínából származó, bambuszrost anyagú, műanyag tálból. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről - tudatta a hatóság.


A kifogásolt termék Németországon keresztül érkezett az Európai Unió piacára. A német importőr KIK Textilien & Non-Food GmbH Magyarország mellett további nyolc tagállam KIK üzleteibe juttatott az árucikkből.  A NÉBIH a bejelentést követően felvette a kapcsolatot a magyar vállalkozással, a nyomon követési vizsgálat folyamatban van.

 A termék adatai


Megnevezése:HOME&DINER bambuszrost tál

Egyéb információ: a termék átmérője 15 cm

Tételszám: 1034033901

RASFF referenciaszám: 2017.1674


A vonatkozó Bizottsági rendelet alapján a formaldehid specifikus kioldódási határértéke 15 mg/kg, ezzel szemben a vizsgált tálakban – a határértéket sokszorosan meghaladó – 160-170 mg/kg-ot mértek.


A toxikológiai értékelés alapján, a termék rendeltetésszerű használata során az emberi egészségre veszélyes mennyiségű formaldehid oldódhat ki.


Kérjük, hogy aki rendelkezik a fenti azonosítókkal ellátott termékkel, étkezéshez, tálaláshoz  ne használja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában