Ország-világ

2018.01.30. 12:35

Harmicszor vetették magukat a mélybe bungee jumping ugrók a tudomány érdekében

A kutatás eredményeinek mindenekelőtt az agy és a számítógép összekapcsolásának továbbfejlesztésében lesz szerepe.

Agykutatók arra kértek két extrém sportolót, hogy vessék magukat a mélybe harmincszor a 192 méter magas innsbrucki Európa hídról, és így elsőként sikerült laboratóriumon kívül, szélsőséges körülmények között megmérniük az agy úgynevezett készenléti potenciálját - olvasható a Tübingeni Egyetemi Klinika közleményében.


Az egyetem Surjo Soekadar vezette kutatócsoportjának tanulmányát tavasszal közli egy szakfolyóirat.


Mielőtt az ember egy tudatos mozdulatba fogna, az agy elektromos aktivitása megnövekszik, amiről úgy vélik, hogy a mozdulatra készülést jelzi (RP, readiness potential). Az idegsejtek elektromos aktivitásának mérésére szolgáló elektroenkefalográfián (EEG) ilyenkor kiugrás látható "még mielőtt az ember tudná, hogy mozdulatot fog végrehajtani".


A kutatók mindkét ugró fejére vezeték nélküli mérőkészülékeket erősítettek, hogy az ugrások előtt és közben rögzítsék az agy elektromos tevékenységét.


A közlemény szerint eddig csak laboratóriumban tudták megmérni a készenléti potenciált, ami mindössze néhány milliomod voltos skálán mozgott.


A kutatás eredményeinek mindenekelőtt az agy és a számítógép összekapcsolásának továbbfejlesztésében lesz szerepe - mondta Soekadar. Ilyen megoldások segíthetnek az agyvérzés vagy gerincvelő-károsodás okozta bénulásban szenvedőknek, hogy agyhullámaik útján irányíthassák a számítógépet.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában